Προκρίνεται το Republika GornaMakedonija;

από Team MyPortal.gr
sms

Αυξάνεται συνέχεια η διπλωματική και η πολιτική κινητικότητα για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα «iefimerida» το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται ως λύση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς  στο Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) υπάρχει συμφωνία και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα η ελληνική πλευρά πέτυχε η ονομασία να είναι σλαβική, αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς επελέγη μια τρίτη λύση το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), στην οποία φέρεται να συμφώνησαν και οι δύο χώρες.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ, για το οποίο μίλησε χτες για πρώτη φορά ο Νίκος Κοτζιάς, έχει προχωρήσει και ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα ουσιώδες χρονοδιάγραμμα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά. Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η συμφωνία θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών και ότι «η ΠΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».

Για το θέμα της Εκκλησίας προτίνεται η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν σενάρια πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός έχει διασφαλισμένες τις 151 ψήφους σε περίπτωση που έρθει το Σκοπιανό στη Βουλή.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι διαθέτει την ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο με τους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη πως «ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν συνολικά οι ΑΝΕΛ, εγώ έχω τους 151».

Στους 145 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την προσχώρηση και της  Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου) ο Αλέξης Τσίπρας προσμετρά τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές που εκτιμά ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό. Δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ένας ακόμη, πιθανώς ο Κώστας Ζουράρις) θα ψηφίσουν θετικά, ενώ το ίδιο θα πράξουν από την Ενωση Κεντρώων και οι  Τάσος Μεγαλομύστακας και Γεώργιος Κατσιαντώνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι και οι βουλευτές του Ποταμιού, που μιλούν καθαρά για σύνθετη ονομασία, θα δώσουν θετική ψήφο κατά την ψηφοφορία. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αποφασίστηκε να στηριχθεί και στην Βουλή η λύση εφόσον κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος με ενδιαφέρον αναμένουν από την κυβέρνηση και τη στάση του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλου.