Όλα τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις – Τι αλλάζει σε Airbnb, κρουαζιέρα – Όσα προβλέπονται για τους αγρότες

από Team MyPortal.gr
sms

Επέκταση της παροχής Golden Visa σε επενδύσεις 250.000 σε startups, τέλος κρουαζιέρας και σχέδιο δράσεων για τη διαχείρισή της και νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη δέσμη παρεμβάσεων που παρουσιάζονται τη Δευτέρα από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα και την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στη συνέντευξη είναι παρών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ειδικότερα, η σύνδεση του μέτρου της παροχής Golden Visa με την άδεια παραμονής υπό την προϋπόθεση εκπόνησης επένδυσης ύψους 250.000 ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Επιγραμματικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είναι η Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης, οι μεταρρυθμίσεις για μείωση γραφειοκρατίας, η επέκταση κινήτρων με άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται ένα πλαίσιο λειτουργίας βραχυχρόνιων μισθώσεων που περιλαμβάνει προδιαγραφές στα Airbnb και υψηλότερο τέλος, ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «θα θεσπιστούν λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου τήρησης του πλαισίου αυτού» ώστε η εν λόγω δραστηριότητα να αναπτύσσεται προς όφελος του κλάδου συνολικά.

Πέρα από αυτό αναφέρθηκε και στην αύξηση του τέλους κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας ότι αυξάνεται από 0,5 ευρώ στα 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και από 1,5 ευρώ στα 8 ευρώ για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θ. Θεοδωρικάκος: Golden Visa για επένδυση 250.000 ευρώ σε startups

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για «σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με απαραίτητο στόχο την υλοποίηση νέου μοντέλου. Επιγραμματικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είναι η Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης, οι μεταρρυθμίσεις για μείωση γραφειοκρατίας, η επέκταση κινήτρων με άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Σε εξέλιξη είναι τρεις δράσεις για άμεση χρηματοδότηση 170 εκατομμυρίων με αποφάσεις στο επόμενο δίμηνο, σχετικά με το πρόγραμμα ψηφιοποίησης προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90 εκατομμυρίων για βιομηχανικά πάρκα.

Στο προσκήνιο είναι ο στόχος για μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, με κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

  • νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια
  • στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζίρου,
  • στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
  • Παράλληλα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια
  • διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους,
  • μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
  • Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται η άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 σε startup.

O. Kεφαλογιάννη: Προδιαγραφές στα Airbnb και υψηλότερο τέλος

Στη δεκάδα των πλέον δημοφιλών προορισμών είναι πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη. «Ολοκληρώθηκε κύκλος δεκαετίας που ανέδειξε την Ελλάδα σε προορισμό παγκόσμιας απήχησης. Τα στοιχεία για το 2024 δείχνουν αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 1,2 % σε σύγκριση με τη χρονιά αναφοράς, το 2023. Μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, ενώ είναι σε εξέλιξη κύκλος ανάπτυξης με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύσεις.

«Το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «θα θεσπιστούν λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου τήρησης του πλαισίου αυτού» ώστε η εν λόγω δραστηριότητα να αναπτύσσεται προς όφελος του κλάδου συνολικά.

Πέρα από αυτό αναφέρθηκε και στην αύξηση του τέλους κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας ότι αυξάνεται από 0,5 ευρώ στα 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και από 1,5 ευρώ στα 8 ευρώ για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναφερθείσα συνολικά στο τέλος ανταποδοτικότητας για την κλιματική κρίση επεσήμανε ότι αυξάνεται κατά έναν μήνα, τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα και επεσήμανε ότι μέρος των εσόδων από το τέλος θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου τουρισμού για να καλύπτει δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών του τουριστικού προϊόντος.

Κ. Τσιάρας: Καταργείται ο ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025

Τους άξονες των τεσσάρων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το Αγροτικό Πετρέλαιο, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι είχε καταργηθεί το 2016, και η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ, ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Από το 2025 και εφεξής όπως είπε, προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Σημειώθηκε ότι η επιστροφή του αναφερόμενου ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή τρίτων καθώς και μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση ή συμψηφισμό.

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ στόχος του είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σημειώθηκε ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.

Αναφορικά με τα μέτρο για τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι σήμερα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.

Αναλύοντας το μηχανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα περιλαμβάνει:

  • Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
  • Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
  • Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
  • Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
  • Προώθηση Συγχωνεύσεων – Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.

Παραλάβαμε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα που αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα,μειώνοντας το κόστος παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο), απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος (αγροτικά δάνεια), με τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα (θερμοκηπιακές καλλιέργειες), Διευρύνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες (αναξιοποίητες γαίες).

Τι έχει ήδη γίνει:

  • Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ, με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέφουμε μόνιμα τον ΕΦΚ, είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:
  • Περιγραφή της κατάστασης κόκκινων δανείων – Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ θα καταγράψουμε τους ενεργούς συνεταιρισμούς και θα δημιουργήσουμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους και δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.
  • Πρόγραμμα για θερμοκήπια σε πρώτη φάση με 150 +150 εκ ευρώ χρηματοδότηση ώστε μαζί με ιδιωτικά κεφαλαία
  • Αξιοποίηση γαιών μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου

Το 2023 είχαμε πλέον πλεόνασμα, εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κοκ. Στις εξαγωγές λαχανικών που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών είχαμε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών είχαμε επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη. Αυτή η βελτίωση αποτυπώνεται και στις θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα, με σημαντική αύξηση από το 2019 ως σήμερα.

Κύριοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών είναι η Ιταλία (18,6% των εξαγωγών), η Γερμανία (11,3%), οι Η.Π.Α. (6%), η Ισπανία (5,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4,9%). Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.

Ν. Παπαθανάσης: Αύξηση 10-17% των πόρων για δημόσιες επενδύσεις

Αύξηση 7,4% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων επεσήμανε ο Νίκος Παπαθανάσης. «Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ, απορροφήσαμε το 100% των ευρωπαϊκών πόρων. Κάναμε αγώνα ταχύτητας για να κλείσει το κενό καθώς το 2019 παραλάβαμε πολύ χαμηλή απορρόφηση. Θα παραμείνουμε στις πρώτες χώρες της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν έργα σε όλη την Ελλάδα, τόνισε αναφερόμενος σε 29 ορόσημα.

Ο υφυπουργός εξήγγειλε ποσοστό επιχορήγησης 70% σε πρόγραμμα για μικρά νησιά μέσα στους επόμενους δύο μήνες.