Οι αξίες γύρω από το χρήμα και οι όροι που ακούς και δεν καταλαβαίνεις

από Team MyPortal.gr
sms

Ίσως πέρασες τα 20 σου ξοδεύοντας όσα χρήματα είχες σε ποτά και άσκοπες αγορές, που δεν λέω, σίγουρα σε ένα βαθμό ευχαριστήθηκες. Τώρα όμως και καθώς τα πράγματα έχουν στενέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Ελλάδα, μάλλον είναι η ώρα να αρχίσεις να αναθεωρείς τη σχέση σου με το χρήμα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν πατήσεις τα 30 να λάβεις υπόψιν σου τις παρακάτω βασικές αξίες γύρω από τα χρήματα, ώστε να μπορέσεις να αποκτήσεις περισσότερα στο μέλλον.

Καθαρό εισόδημα

«Το καθαρό σου εισόδημα είναι μια ένδειξη της οικονομικής σου κατάστασης», έχει να σου πει η ιδρύτρια της συμβουλευτικής επενδύσεων Workable Wealth, Mary Beth Storjohann. Ουσιαστικά είναι αυτά που σου μένουν αφού αφαιρέσεις τις υποχρεώσεις σου και όσα χρωστάς, από το συνολικό σου εισόδημα.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση της τιμής των αγαθών και υπηρεσιών με την πάροδο του χρόνου. Ιστορικά, σύμφωνα με την Storjohann, ο ρυθμός είναι 3% τον χρόνο. Όσο λοιπόν αυξάνεται ο πληθωρισμός, τόσο μειώνεται η αγοραστική σου δύναμη. Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι το κατά πόσο το εισόδημά σου αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Ρευστότητα

Ρευστότητα σημαίνει το ποια πρόσβαση έχεις στο χρήμα. Τα μετρητά είναι η πιο ρευστή μορφή χρήματος, αφού μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτά. Τα χρήματα, λοιπόν, που έχεις για ώρα ανάγκης πρέπει να είναι σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, αν θες να έχεις πρόσβαση σε αυτά, σε μια ώρα πραγματικής ανάγκης. Εναλλακτικά μπορείς να ανοίξεις έναν λογαριασμό που μπορεί να σου αποφέρει και κάποιους παραπάνω τόκους.

Αντιθέτως, κεφάλαια όπως το σπίτι σου ή το συνταξιοδοτικό σου πρόγραμμα είναι αυτά με τη μικρότερη ρευστότητα, με αποτέλεσμα αν χρειαστείς χρήματα να μην μπορείς να τα αξιοποιήσεις. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Storjohann, τα χρήματα που επενδύει κανείς στο χρηματιστήριο δεν είναι και τόσο διαθέσιμα, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσεις έξω και να εκμηδενιστεί η αξία των μετοχών σου.

Οι τόκοι

Οι τόκοι είναι σαν νόμισμα διπλής όψης. Όταν μιλάμε για αποταμίευση οι τόκοι είναι υπέρ σου, αφού βάζοντας τα λεφτά σου σε ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου επιτρέπεις στην τράπεζα να δανείσει τα χρήματά σου. Οι τόκοι, λοιπόν, είναι τα χρήματα που σου δίνει η τράπεζα για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά σου. Είναι ένα ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας.

Στον αντίποδα, όταν δανείζεσαι χρήματα από κάποιον είτε αυτό είναι η πιστωτική σου κάρτα είτε ένα φοιτητικό δάνειο πληρώνεις τόκους γι’ αυτά. Όσο πιο πολύ αργήσεις να το ξεπληρώσεις τόσο πιο πολλά θα πληρώσεις σε τόκους.

Ανατοκιζόμενο επιτόκιο

Το ανατοκιζόμενο επιτόκιο είναι με το μέρος σου. Αν έχεις λοιπόν λεφτά σε έναν λογαριασμό και το επιτόκιο αυξάνεται τότε θα πάρεις περισσότερα χρήματα σε τόκους. Επιβραβεύει κυρίως όσους ξεκινούν νωρίς να αποταμιεύουν χρήματα και το κάνουν συχνά.

Ανοχή κινδύνου

Αν το χρηματιστήριο είναι roller coaster, σύμφωνα με την Storjohann, η ανοχή κινδύνου είναι το πως αντιμετωπίζεις τα σκαμπανεβάσματα. Αν, λοιπόν, έχεις μεγάλη ανοχή κινδύνου μπορεί να παρασυρθείς από μια απότομη πτώση του χρηματιστηρίου και να επιλέξεις να γίνεις πιο επιθετικός στις επενδύσεις σου.

Κατανομή περιουσιακών στοιχείων

Η κατανομή των περιουσιακών σου στοιχείων είναι η ισορροπία μεταξύ ανοχής κινδύνου και επιβράβευσης, αλλά και η βάση για να επεκτείνεις τα πλούτη σου. Το να μοιράζεις, λοιπόν, τα χρήματα σου σε διάφορους λογαριασμούς και επενδύσεις είναι ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες.