Ναυτιλία, τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια επανάσταση εν αναμονή

από Team MyPortal.gr
sms

Της Ειρήνης Βόλη, Ναυτιλιακής Οικονομολόγου

Μια από τις πιο κοινότοπες δηλώσεις όταν αναφέρεται κάποιος στην Ελληνική Ναυτιλία, είναι, πως «η μεγαλύτερη δύναμή της είναι οι άνθρωποί της, οι Έλληνες Ναυτικοί». Παρότι όπως είπαμε κοινότοπη, η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Ακριβώς αυτό όμως σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν συνθήκες, καλύτερες από τις ελάχιστες περιγραφόμενες σε συμβάσεις όπως η MLC, για τους ναυτικούς, κάτι που αν δεν λειτουργεί ως κίνητρο, τουλάχιστον, δεν θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα επιλογής του Ναυτικού επαγγέλματος. Ας μην λησμονούμε πως η Ελλάδα διαθέτει περίπου 20.000 ναυτικούς βρισκόμενη 3η στην σχετική Ευρωπαϊκή λίστα πίσω από το  Ηνωμένο Βασίλειο  και την Πολωνία, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται πως για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες θα χρειάζονται περίπου 3.500 επιπλέον τον χρόνο για τα επόμενα 20 έτη.

Είναι προφανές λοιπόν πως για να προσελκύσει και να διατηρήσει στο επάγγελμα του ναυτικού σημαντικό αριθμό ικανών ανθρώπων οι συνθήκες θα πρέπει να είναι οι βέλτιστες δυνατές αλλά και οι δυνατότητες ανταπόκρισης σε έκτακτες ανάγκες επί του πλοίου το ίδιο.Η ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής στη θαλάσσια αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών μπορεί να φέρει ένα κύμα καινοτομίας και αυξημένης αποτελεσματικότητας στην παροχή κρίσιμων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη θάλασσα. Μέσω ιατρικών διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως, οι ναυτικοί θα μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρες και ακριβείς ιατρικές συμβουλές από επαγγελματίες υγείας, μειώνοντας τους χρόνους απόκρισης, αυξάνοντας κατακόρυφα την εγκυρότητα διαγνώσεων και παρεμβάσεων. Επιπλέον, τα προγράμματα εκπαίδευσης για παροχή ιατρικής βοήθειας, που απαιτείται να λαμβάνουν τα πληρώματα,μπορούν και πρέπει να εμπλουτιστούν ώστε να περιλαμβάνουν σενάρια χρήσης της τηλεϊατρικής. Κάτι τέτοιο ενδυναμώνει τα μέλη του πληρώματος επί του πλοίου και τα εφοδιάζει  με τις απαραίτητες δεξιότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ιατρικών επειγόντων περιστατικών (με τρόπο συνεργατικό) , ενισχύοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Η σύγκλιση τεχνολογιών και η ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα άλματα σε αυτόν τον τομέα. Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (ai) στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στη θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί υψίστης σημασίας, οδηγώντας στην καινοτομία και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα στην παροχή κρίσιμης ιατρικής περίθαλψης. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που θα συλλέγονται -και- από τους ναυτικούς, βοηθώντας σε ακριβείς διαγνώσεις και έγκαιρες συστάσεις. Ουσιαστικά, τα συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης της υγείας που είναι εξοπλισμένα με καινοτόμες τεχνολογίες επιτρέπουν την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας των ναυτικών, ενώ οι εξελίξεις στους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τη μηχανική μάθηση και την προγνωστική ανάλυση, μπορούν να επιτρέψουν την έγκαιρη ανίχνευση ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας προληπτικές παρεμβάσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτύχει ταχύτερους χρόνους απόκρισης, να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων και να βελτιώσει τη διαγνωστική ακρίβεια μέσω και της ανάλυσης τεράστιων ιατρικών δεδομένων. Θα βελτιστοποιεί την κατανομή των πόρων, εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες και ενισχύοντας τις ιατρικές δυνατότητες επί του πλοίου. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις. Η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων και η διατήρηση της ανθρώπινης εποπτείας είναι ζωτικής σημασίας. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτήσει προσεκτικές  εκτιμήσεις γύρω από ηθικούς κινδύνους, διαδικασίες διαφάνειας, δημιουργίας νομικού πλαισίου δεδομένων και λογοδοσία όσων έχουν πρόσβαση σε αυτά (στους οποίους δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρείες, ούτε να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ναυτασφαλισεων).

Εν κατακλείδι, η ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στη θάλασσα ενέχει τεράστιες δυνατότητες για καινοτομία και αύξηση της αποτελεσματικότητας. Με την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, η Ελλάδα, ως κατεξοχήν ναυτιλιακό έθνος, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μετασχηματιστικές αλλαγές στην ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας τελικά την ασφάλεια και την ευημερία των ναυτικών εργαζομένων και θέτοντας νέα πρότυπα για την επείγουσα ιατρική περίθαλψη στη ναυτιλιακή βιομηχανία.