Διδυμότειχο: Την πορεία του έργου αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ επιθεώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

από Team MyPortal.gr
sms

Να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ έως το τέλος του 2025, το οποίο έχει τεθεί τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού όσο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αποτελεί τον επιστημονικό συνεργάτη του έργου, επανέλαβε σήμερα από το Διδυμότειχο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, όπως είχε δεσμευθεί να κάνει στην τελευταία επίσκεψή της προ μηνός, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την πορεία του έργου (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης), μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

«Όπως έχω ξαναπεί είναι ένα σύνθετο έργο και πολύπλοκο και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα καθιστά επιτακτική την ανάγκη να το παρακολουθούμε από κοντά» είπε σε δηλώσεις της η υπουργός. Μείζον ζήτημα για το συγκεκριμένο έργο αποτελεί η ανακατασκευή της ξύλινης στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ, τόνισε η κ. Μενδώνη, η οποία, όπως είπε, «ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα έργα που είχαν δημιουργηθεί σε Ευρωπαϊκό χώρο» και πως «οφείλουμε να την αποκαταστήσουμε με τον απολύτως ενδεδειγμένο επιστημονικά και μεθοδολογικά, τρόπο». Επίσης, ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με εταιρεία του εξωτερικού που θα αναλάβει να εκτελέσει την κοπή και συναρμολόγησή της υπό τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ.

Επιπλέον, είπε πως τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί και πάλι την περιοχή, εξηγώντας πως «μέχρι να μπει το έργο στις ράγες και να πηγαίνει πλέον μόνο του, χωρίς να χρειάζεται η δική μας ώθηση, η παρουσία μας εδώ λύνει ζητήματα, τα οποία εάν είμασταν μακριά θα χρειαζόταν εβδομάδες, τις οποίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις διαθέσουμε» αναφερόμενη στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα του έργου.

Επίσης, τόνισε ότι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών έργων του υπουργείου είναι σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης αλλά και για την εκτέλεση του έργου, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» την συνεργασία και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, λέγοντας πως παράγει «ιδιαίτερους καρπούς», υπογραμμίζοντας ότι γενικότερα ένα πολύ μεγάλο μέρος έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, χρηματοδοτείται από πόρους της περιφέρειας τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

«Ξεκλειδώνουν» έργα για Τύμβο Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης και Βυζαντινό Κάστρο Διδυμοτείχου

Σε ερώτηση προς την υπουργό σχετικά με τον Τύμβο Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης που βρίσκεται στον Δήμο Ορεστιάδας, η κ. Μενδώνη απάντησε πως πριν από ένα μήνα που τον επισκέφθηκε είχε τεθεί το πρόβλημα που υπήρχε σχετικά με την προέγκριση της οικοδομικής άδειας (για απαραίτητα έργα), του οποίου η λύση δρομολογήθηκε σε σύντομο χρόνο και πλέον το έργο προχωρά κανονικά.

Αναφορικά με το Βυζαντινό κάστρο του Διδυμοτείχου, εκτίμησε πως έως το τέλος του 2024 το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο θα προχωρήσει στην γνωμοδότησή του σχετικά με το ερευνητικό έργο το οποίο ανατέθηκε από το ΥΠΠΟ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την ολιστική προσέγγιση και διαχείριση του συγκεκριμένου μνημείου και στη συνέχεια θα εξεταστεί ο τρόπος δρομολόγησης επιμέρους έργων.

Σημειώνεται ότι την υπουργό Πολιτισμού, συνόδευσε ο γενικός γραμματέας και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάνογλου.