Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στοπ» στο πτωτικό σερί με κέρδη 0,88%

από Team MyPortal.gr
sms

Επιστροφή στα θετικά πρόσημα για τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, έπειτα από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αφού σήμερα ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.405 μονάδες, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί, λίγοι, αγοραστές, «πάτησαν» στη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και στις προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης, που δημιουργούσε το πτωτικό σερί που είχε προηγηθεί.

Οι διεθνείς αγορές περιμένουν την ετυμηγορία της Federal Reserve (συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου). Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ του 5,25% με 5,50%, που βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023.

Η σημερινή αντίδραση, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το Χ.Α. βρήκε τον θετικό καταλύτη που θα αντιστρέψει τη βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, εκτός και αν το βράδυ η Moody’s κάνει την θετική έκπληξη. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μοναδικός από τους αναγνωρισμένους οίκους ο οποίος δεν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε άλλη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της εικόνας μείωσης θέσεων, κυρίως από διαχειριστές ξένων funds, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι περισσότερες εισηγμένες κρίνονται ικανοποιητικά και την ώρα που συνεχίζονται οι θετικές, «εισαγόμενες» εκθέσεις από σημαντικούς οίκους του εξωτερικού.

Έτσι, νέα σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε η DBRS, έπειτα από την αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές, πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, υπογραμμίζοντας το πολύ ισχυρό «story» των ελληνικών τραπεζών, το οποίο άλλωστε την ώθησε να προχωρήσει στο «upgrade». Όπως επισημαίνει, «η σημαντική μείωση των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση του ΤΧΣ, σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα».

«Αισιόδοξες ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν θέσει για το διάστημα 2024 – 2026 εμφανίστηκαν οι διοικήσεις των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, κατά το 12ο Χρηματοοικονομικό Συμπόσιο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική)», όπως τονίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Ο αμερικανικός όμιλος διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τις μετοχές των δύο συστημικών τραπεζών, με σταθερές τιμές – στόχους στα 11 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,7 ευρώ για τη Eurobank.

Ανεξάρτητα από τους ξένους οίκους και τις συστάσεις που δίνουν, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων ενόψει του placement της Εθνικής της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank και της Cenergy, όσο και της αναμενόμενης επιστροφής στο Χ.Α. της Τράπεζας Κύπρου.

Σε αυτή την περίπτωση μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι που υποστηρίζουν πως «η βραχυπρόθεσμη αδυναμία της αγοράς, λόγω της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, ίσως και να δημιουργεί ευνοϊκότερες αποτιμήσεις για επιλεκτικές τοποθετήσεις».

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και μία πρώτη θετική ένδειξη, θα είναι η επιστροφή του δείκτη υψηλότερα των 1.425 και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 1.447 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.405,55 (-0,10%) και 1.419,5 μονάδων (+0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.419,24 μονάδες (+0,88%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 80 εκατ., από τα οποία τα 14 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1,66%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή οι Πειραιώς (-0,23%), ΔΑΑ (-0,13%), ΕΥΔΑΠ (-0,18%), Aegean (-0,47%), Coca Cola (-0,12%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,39%), HelleniQ Energy (+1,36%), Lamda Development (+1,30%), Motor Oil (+1,21%), Jumbo (+2,18%), Metlen (+1,56%), Cenergy (+1,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,30%), ΔΕΗ (+2,24%), Ελλάκτωρ (+1,54%), ΕΛΧΑ (+3,89%), ΟΠΑΠ (+2,37%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι MIG (+5,39%), Fourlis (+3,63%), Intralot (+3,37%) και Κρι Κρι (+3,33% και νέα ιστορικά υψηλά).