Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,24% και στάση αναμονής

από Team MyPortal.gr
sms

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, δεν πρόσθεσαν ορατότητα στους ενεργούς traders, την ώρα που οι πρόδρομοι δείκτες την τρέχουσα εβδομάδα έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με μικτά πρόσημα κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αρνητικό πρόσημο και ήπιες απώλειες, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τις 1.440 μονάδες να αποδεικνύονται ανθεκτικό σημείο στήριξης.

Συγκεκριμένα, οι μισθοδοσίες για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξήθηκαν κατά 142.000, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στις ΗΠΑ, από 89.000 τον Ιούλιο και κάτω από τις 161.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, βάση δημοσκόπησης του Dow Jones. Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, όπως αναμενόταν.

Η προσοχή στρέφεται και στην αποψινή «ετυμηγορία» της καναδικής DBRS για την ελληνική οικονομία, την οποία βαθμολογεί με «BBB» (Low) και σταθερές προοπτικές, όμως σαφώς πιο βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η αξιολόγηση της Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει τη χώρα μία εβδομάδα αργότερα  και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου.

Εύλογα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα κριθούν αρκετά, ικανά να διαμορφώσουν τάση είτε υπέρ των «long», είτε υπέρ των «short».

Σχετικά προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι χρηματιστές, λόγω της επιμένουσας χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών, αλλά και από το γεγονός ότι το Χ.Α δεν ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών του Αυγούστου και τώρα δείχνει να επηρεάζεται από ρευστοποιήσεις διαχειριστών ξένων funds που μειώνουν θέσεις.

“Στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές, έχοντας θετικό ταμείο από τον Αύγουστο, εύλογα προχωρούν σε μερική κατοχύρωση θέσεων, στην αρχή ενός, παραδοσιακά, δύσκολου μήνα για τις αγορές”, τονίζουν αρκετοί αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, με ρυθμό 2,3% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2024, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «τεχνικά, η βάση των 1420 μονάδων του ΓΔ έχει τη σημασία της, ενώ και πάλι η ζώνη 1440 -1450 είναι η αντίσταση, στον δρόμο για νεότερα πολυετή υψηλά».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.437,66 μονάδες (-0,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.443,13 μονάδες (-0,24%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 75 εκατ., από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,83%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,30%), Eurobank (-1,31%), Viohalco (-1,04%), Autohellas (-1,75%), Cenergy (-1,44%), ΕΛΧΑ (-1,08%) και ΟΤΕ (-1,06%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Jumbo (+2,14%) και Σαράντης (+2,02%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι SOFTWEB (+4,23%), Performance (+2,73%) και Μοτοδυναμική (+1,68%).

Εγκρίθηκε, μετά από χρόνια, το σχέδιο εξυγίανσης της Sato από το Εφετείο Αθηνών, που προβλέπει παραχώρηση δραστηριότητας σε νέο φορέα έναντι τιμήματος, καθώς και ένα μέρος των υποχρεώσεων. Θα ρευστοποιήσει ότι μείνει και θα πληρώσει ότι μπορεί. Μετά θα πάει σε λύση και εκκαθάριση

Από σήμερα και κατόπιν απόφασης του Χ.Α., ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας «SATO».