ΑΠΘ και Δήμος Αριστοτέλη για το «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης»

από Team MyPortal.gr
sms

 

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2019,  στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, Με θέμα την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Συγκλήτου του Α.Π.Θ. συνέντευξη τύπου από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., τον Δήμαρχο Αριστοτέλη, την πρόεδρο του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη.

Η δημιουργία και η λειτουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» προβλέπεται στο Σύμφωνο που υπέγραψαν οι δύο φορείς, τον Ιούλιο του 2018.  Σύμφωνα με αυτό, ο Δήμος Αριστοτέλη  προτίθεται να προχωρήσει στην ανέγερση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» σε ιδιόκτητη έκταση 300 και πλέον στρεμμάτων, πλησίον του χώρου των αρχαίων Σταγείρων, με την αρωγή του συλλόγου «Αριστοτέλεια Πολιτεία», που συστάθηκε με σκοπό να ενισχύσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Στόχος είναι να  τοποθετηθεί η περιοχή στο διεθνές πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και να συμβάλει καθοριστικά το Κέντρο στην πολιτική αειφόρου ανάπτυξης που σχεδιάζεται και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και τη στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου είναι η συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κυρίως του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, τα μέλη του οποίου έχουν εργαστεί άοκνα για τη διαμόρφωση της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου, με γνώμονα τη διεθνή προβολή του και την άμεση σύνδεσή του με τον αρχαίο Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Στη λειτουργία του Κέντρου προβλέπεται η φιλοξενία Συνεδρίων, πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, η διεξαγωγή προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης,  Διεθνών Θερινών Σχολείων, τελετών αποφοίτησης φοιτητών και ειδικών Πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, η διοργάνωση αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων,  τόσο στους κτιριακούς χώρους του Κέντρου, όσο και σε χώρους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, εντός ή εκτός του αρχαιολογικού́ χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, η προβολή εκπαιδευτικού υλικού σχετικού́ με το Αριστοτελικό́ έργο, η διοργάνωση περιηγήσεων και ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό́ χώρο, καθώς και εκπαιδευτικών εκδρομών, σεμιναρίων και βοτανολογικών περιπάτων, κυρίως για τους φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Δασολογίας και Γεωπονίας. Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, η δημιουργία Βοτανικού́ Κήπου, όπου θα υπάρχουν τα ταξινομημένα από́ τον Αριστοτέλη φυτά́, με τις αναφερόμενες από́ τον Φιλόσοφο ονομασίες, καθώς και η διεξαγωγή σεμιναρίων  για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των αρχαίων Σταγείρων και κατ’ επέκταση για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής αυτής.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, που φέρει το όνομα του αρχαίου φιλοσόφου και ο Δήμος στον οποίο ανήκουν τα αρχαία Στάγειρα, όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός έργου στρατηγικής ανάπτυξης και διεθνούς εμβέλειας. Το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου μας με στελέχη από την Πολυτεχνική και τη Φιλοσοφική Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Νομική, αλλά κυρίως με τα μέλη του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, συμβάλλει καθοριστικά στο φιλόδοξο αυτό έργο, στόχος του οποίου είναι να προβάλλει διεθνώς την παρακαταθήκη του αρχαίου φιλοσόφου», υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα οραματικό έργο τεράστιας σημασίας τόσο για τον Δήμο όσο και την ευρύτερη περιοχή και φιλοδοξούμε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο. Το έργο αυτό έρχεται σαν συνέχεια των σημαντικών πρωτοβουλιών που πήραμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας τόσο για την ανάδειξη του έργου του μεγάλου φιλοσόφου όσο και γενικότερα για την ανάδειξη της περιοχής».

Η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την κατάληξη μιας συστηματικής προσπάθειας πολλών ετών και υπογράμμισε ότι  η ανάδειξη του Αριστοτελικού έργου αποτελεί το κοινό όραμα και τον κοινό στόχο που συνενώνουν δημιουργικά τους δύο φορείς. Τόνισε, δε, ότι είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε ότι «ο Αριστοτέλης είναι αυτός που διαμόρφωσε με το έργο του την Ευρωπαϊκή σκέψη και ότι είναι σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής, δήλωσε υπερήφανος που βλέπει το στρατηγικό αυτό εγχείρημα να γεννάται, το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Ο τέως Δήμαρχος Αριστοτέλη και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», Ιωάννης Μίχος, παρουσίασε το επιχειρηματικό σχέδιο και τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου. Η αρχική επένδυση, ύψους 5 εκ. €, θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων και υλικοτεχνική υπ