Άννα Διαμαντοπούλου: Το μεγάλο ΠΑΣΟΚ σημαίνει να ξαναβρούμε το πολιτικό μας DNA

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Σταύρο Αλχατζίδη

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να ξανασυστηθεί αποκτώντας καθαρό στίγμα τονίζει η Άννα Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ». «Να ξαναβρούμε το πολιτικό μας DNA,», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί, ότι η συζήτηση για την κεντροαριστερά, δεν μπορεί να είναι τόσο απλή και σίγουρα όχι με λογικές συγκόλλησης. Ιδιαίτερη είναι η αναφορά της για τους νέους που εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Ακόμη απευθύνει κάλεσμα επαναδραστηριοποίησης προς τα απογοητευμένα και περιθωριοποιημένα στελέχη του κόμματος « τώρα που υπάρχει η δυνατότητα νέας αρχής».    

 

 «Να ξανά συστηθούμε» λέτε σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Τελικά αυτό που λείπει σήμερα από το κόμμα σας είναι το «καθαρό στίγμα», ώστε να διαμορφωθεί μία ελκυστική πολιτική πρόταση;

Πράγματι το να  «Να ξανασυστηθούμε», σημαίνει να φέρουμε κοντά  τους Έλληνες πολίτες. Μ’ ένα καθαρό, ελκυστικό και σύγχρονο σχέδιο εναλλακτικής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που απέτυχε και σε μία Αξιωματική Αντιπολίτευση σε σύγχυση. Να ξανα ενωθούμε για ένα Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Ήρθε πάλι η στιγμή  να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτη πολιτική δύναμη για  την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και η οποία θα ταιριάζει στις καινούργιες συνθήκες του 21αι. Άλλωστε ιστορικά το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ είναι θετικό και αποδεκτό και μπορεί να το επαναλάβει σήμερα που η κοινωνία αναζητά προοδευτική εναλλακτική διέξοδο στα προβλήματα της.

Έχετε πει πως «το μεγάλο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ανατροπές». Μεγαλώνοντας ηλικιακά το κόμμα σας τελικά έγινε πιο προβλέψιμο, χάνοντας το κατά τεκμήριο νεανικό στοιχείο του αιφνιδιασμού;

Το μεγάλο ΠΑΣΟΚ σημαίνει να ξαναβρούμε το πολιτικό μας DNA, που μας κατέγραψε ως πλατύ πατριωτικό και κοινωνικό Κίνημα Αλλαγής. Μέσα σ’ αυτήν την καταστατική μας συνθήκη, το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβρεί την ορμή και την νεανικότητα του και θ΄ αφήσει οριστικά πίσω του, την τελευταία δεκαπενταετία «του μικρού, αποδυναμωμένου και εξαρτημένου» κόμματος. 

Σας βλέπουμε να μιλάτε πολύ για το γεγονός πως πολλοί νέοι επιλέγουν να φύγουν από τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον. Τι θα είχατε να πείτε σε αυτά τα παιδιά, ώστε να αλλάξουν απόφαση;

Δύο αλληλένδετα πράγματα. Ότι μπορούμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα τόπο δημιουργίας και παραγωγής ώστε οι νέα γενιά να έχει κίνητρο ζωής και ανάπτυξης στην πατρίδα μας. Και ότι σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλει και η ίδια η νέα γενιά κατανοώντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξαναγίνει ελκυστική χωρίς την δική της συμβολή.

Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ συζητάτε για την κεντροαριστερά και την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις. Ωστόσο υπάρχουν και τα απλά στελέχη του κόμματος, τα οποία έχουν τις ενστάσεις τους, ως προς το με το ποιους πάμε και με ποιούς όχι. Αν εκλεγείτε πρόεδρος πως θα το χειριστείτε; Για παράδειγμα υπάρχει η πιθανότητα να απευθυνθείτε στη βάση για να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα;

Η δική μου θεμελιακή αντίληψη είναι, ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είναι η Κεντροαριστερά, το ιδεολογικό και πολιτικό της επίκεντρο και όχι μόνο τα ποσοτικά μεγέθη, τα οποία άλλωστε μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο. Άρα μια Κεντροαριστερά, μέτωπο ποσοτικών συγκολλήσεων ετερόκλητων δυνάμεων, δεν μας αφορά. Πρόκειται για θολά, ανέφικτα και αναποτελεσματικά σχέδια, που βοηθάνε στην παράταση της διακυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και δήθεν προοδευτικές πολιτικές που αποβλέπουν την απώθηση του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο ρόλο.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει δει στελέχη του να απομακρύνονται από το κόμμα. Υπάρχουν περιθώρια ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν;

Τα πολιτικά απογοητευμένα και οργανωτικά ανένταχτα και περιθωριοποιημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη που πιστεύουν και θέλουν να προχωρήσουν σε μια νέα αρχή, είναι αυτονοήτως πάντα ευπρόσδεκτα σε κάθε επανεκκίνηση του Κινήματος, πολύ περισσότερο σήμερα που έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία νέας αρχής. Για να κατακτήσουμε το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ είναι βασική προϋπόθεση, η  νέα γενιά αλλά και ο κόσμος που ήρθε σε οποιαδήποτε επαφή μαζί του, πολιτική, οργανωτική, εκλογική στα 50 χρόνια της ύπαρξης του να το ξανακοιτάξει με βλέμμα ελπίδας και προοπτικής.    

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 3-8-2024)