Κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή: Άμεση απάντηση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ με «πλήγμα ακριβείας» στη Βηρυτό

από Team MyPortal.gr
sms

Οισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν  ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών που σημειώθηκε νωρίτερα από τη Χεζμπολάχ.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar – που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ – μετέδωσε είδηση για μια επίθεση στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Πηγή ασφαλείας έκανε λόγο στο Reuters για ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Το BBC, από την πλευρά του, δημοσιεύει φωτογραφία από το Dahieh η οποία δείχνει σύννεφα καπνού πάνω από την περιοχή, η οποία είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, οι αρχικές αναφορές, σημειώνουν ότι χτυπήθηκε ένα θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο.

Στόχος υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για στοχευμένο κτύπημα. Ο Ιμπραχίμ Ακιλ – ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης στη Βυρητό.

Η επίθεση σημειώθηκε στο προάστιο Dahiyeh – Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει το τελευταίο εικοσιτετράωρο βάσεις με τουλάχιστον 1000 πυραύλους των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ 

Προπύργιο της Χεζμπολάχ σε προάστιο της Βυρητού έπληξε την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός, στοχεύοντας ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, ένα ισραηλινό F-35 εκτόξευσε δύο ρουκέτες σε κτίριο της περιοχής Dahiyeh.

Τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για στοχευμένο κτύπημα. Ο Ιμπραχιμ Ακιλ – ανώτερος διοικητης της Χεζμπολά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης στη Βυρηττό.

Σύμφωνα με το AL-MANAR TV από την επίθεση έχουν αναφερθεί τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Χεζμπολάχ: Μπαράζ από ρουκέτες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

Νωρίτερα σήμερα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 150 ρουκέτες  στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, με τις σειρήνες να ηχούν στη Σαφέντ και στη Γαλιλαία, ενώ άλλοι 20 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Mount Meron στο βόρειο Ισραήλ πριν από λίγο, σύμφωνα με τις IDF.

«Περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε διάστημα μίας ώρας στις 13.02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους με ρουκέτες Katyusha. Νωρίτερα, η τρομοκρατική οργάνωση από τον Λίβανο είπε ότι εκτόξευσε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων στη Μετούλα, μια ισραηλινή πόλη στα σύνορα, η οποία γίνεται συχνά στόχος από τους Λιβανέζους τρομοκράτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Πέμπτη όλα τα μέρη στη Μέση Ανατολή ενάντια στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να βρει μια διπλωματική λύση.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν θέλουμε να δούμε κανένα μέρος να κλιμακώνει αυτή τη σύγκρουση», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου.