Ηλεκτροκίνητα οχήματα: «Κατάρρευση» των πωλήσεων στην ΕΕ τον Αύγουστο

από Team MyPortal.gr
sms

Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες (BEV) στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 44% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 18%, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), κάνοντας έκκληση για επείγουσα δράση προκειμένου να αντιστραφεί η φετινή τάση μείωσης των πωλήσεων EV.

Τα στοιχεία της ACEA έδειξαν ότι οι εγγραφές BEV μειώθηκαν κατά 43,9% στις 92.627 μονάδες τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με 165.204 BEV που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το συνολικό μερίδιο αγοράς των BEV μειώθηκε στο 14,4% από 21% ένα χρόνο νωρίτερα.

«Αυτό οφείλεται στη θεαματική πτώση στις δύο μεγαλύτερες αγορές για αυτοκίνητα BEV: τη Γερμανία (-68,8%) και τη Γαλλία (-33,1%)», δήλωσε σήμερα η ACEA.

Σε άλλο δελτίο Τύπου, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, στην ίδια γραμμή με την ACEA, «καλούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να υποβάλουν επείγοντα μέτρα ανακούφισης πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι στόχοι CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά το 2025».

Σχολιάζοντας τη μείωση των πωλήσεων EV στην ΕΕ, η ACEA είπε ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες «παίζουν τον ρόλο μας σε αυτή τη μετάβαση, αλλά δυστυχώς, τα άλλα απαραίτητα στοιχεία για αυτήν τη συστημική αλλαγή δεν υπάρχουν».

Το διοικητικό συμβούλιο της ACEA τόνισε: «Λείπουν κρίσιμες προϋποθέσεις για να επιτύχουμε την απαραίτητη ώθηση στην παραγωγή και την υιοθέτηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών: υποδομές φόρτισης και αναπλήρωσης υδρογόνου, καθώς και ανταγωνιστικό περιβάλλον παραγωγής, προσιτή πράσινη ενέργεια, κίνητρα αγοράς και φορολογίας και ασφαλή προμήθεια πρώτων υλών, υδρογόνου και μπαταριών».

«Η οικονομική ανάπτυξη, η αποδοχή των καταναλωτών και η εμπιστοσύνη στις υποδομές δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς», σημείωσε το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης.

Με χαμηλότερες πωλήσεις EV από το αναμενόμενο, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη περιορίζουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εν μέσω πλεονάζουσας χωρητικότητας και επανεξετάζουν τους φιλόδοξους στόχους τους για τις πωλήσεις EV.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το κόστος κεφαλαίου των EV, η αβεβαιότητα σχετικά με ορισμένες εκλογές φέτος, ειδικά στις ΗΠΑ, και η έλλειψη σταθμών ταχείας φόρτισης είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που επιβραδύνουν τη δυναμική των ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs Research, Κότα Γιουζάβα, τον Μάιο.