Ισραήλ: Επιχειρηματίας 73χρονος ο άνδρας που κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου

από Team MyPortal.gr
sms

Ένας Εβραίος Ισραηλινός πολίτης συνελήφθη τον περασμένο μήνα, αφού φέρεται να είχε στρατολογηθεί από το Ιράν για να προωθήσει σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του υπουργού Άμυνας ή του επικεφαλής της Σιν Μπετ,ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Η Σιν Μπετ και η ισραηλινή αστυνομία ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι ο ύποπτος μπήκε λαθραία στο Ιράν δύο φορές και έλαβε πληρωμή για να εκτελεί αποστολές για λογαριασμό της Τεχεράνης. Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάζεται ως ο 73χρονος Μότι Μαμάν από τη νότια πόλη Άσκελον,παραπέμφθηκε σε δίκη την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σιν Μπετ και της αστυνομίας, ο Mαμάν είναι επιχειρηματίας που ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία, όπου είχε επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις με Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους.

Η Σιν Μπετ δήλωσε ότι τα σχέδια δολοφονίας θεωρήθηκαν από τους Ιρανούς αξιωματούχους ως εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μαμάν ζήτησε 1 εκατομμύριο δολάρια προκαταβολικά πριν εκτελέσει οποιαδήποτε από τις εργασίες.

Όπως ανέφερε το Κανάλι 12 ο Μαμάν είπε στις αρχές: «Είναι καλό που με συλλάβατε, δεν ξέρω πού θα μπορούσε να είχε πάει».

Πηγή με γνώση των λεπτομερειών της έρευνας δήλωσε στο δίκτυο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Ο δικηγόρος του Μαμάν δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε λάθος κρίση και ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές στο πλαίσιο της έρευνας.

«Δεν έχουμε δει ακόμη το ερευνητικό υλικό, οπότε σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης», είπε ακόμα ο δικηγόρος.

Το χρονικό της υπόθεσης σύμφωνα με δημοσίευματων Times of Israel :

Σύμφωνα με την έρευνα της Shin Bet και της αστυνομίας, ο Εβραίος Ισραηλινός πολίτης ήταν επιχειρηματίας που ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία, όπου είχε επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις με Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους.

Τον Απρίλιο του 2024, ο ύποπτος συμφώνησε, με τη μεσολάβηση δύο Τούρκων, του Andrey Farouk Aslan και του Junayd Aslan, να συναντηθεί με έναν πλούσιο επιχειρηματία που ζούσε στο Ιράν, ονόματι Eddy, για να προωθήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει η Shin Bet.

Ο ύποπτος ταξίδεψε στην τουρκική πόλη Samandag, κοντά στη Συρία, και συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους που έστειλε ο Ιρανός επιχειρηματίας, σύμφωνα με τη Shin Bet. Στο Samandag, ο Ισραηλινός ύποπτος και ο Ιρανός είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, αφού ο τελευταίος δεν μπόρεσε να φύγει από το Ιράν.

Τον Μάιο του 2024, η Shin Bet αναφέρει ότι ο ύποπτος ταξίδεψε στην Τουρκία για να συναντηθεί με τους δύο εκπροσώπους του Andrey και Junayd και τους δύο εκπροσώπους του Eddy.

Αφού ο Ιρανός επιχειρηματίας ήταν προφανώς και πάλι ανίκανος να εγκαταλείψει το Ιράν και να ταξιδέψει στην Τουρκία, ο Ισραηλινός εισήλθε λαθραία στο Ιράν μέσω ενός χερσαίου περάσματος κοντά στην ανατολική τουρκική πόλη Βαν, αναφέρει η υπηρεσία ασφαλείας.

Εντός του Ιράν, ο Ισραηλινός συναντήθηκε με τον Eddy και ένα άλλο πρόσωπο που ονομάζεται Khwaja, ο οποίος παρουσιάστηκε ως μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν. Ο Ισραηλινός ύποπτος παρουσιάστηκε επίσης ως Ισραηλινός πολίτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο σπίτι του Eddy στο Ιράν, σύμφωνα με την έρευνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Eddy πρότεινε στον Ισραηλινό ύποπτο να εκτελέσει διάφορες αποστολές στο Ισραήλ για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χρημάτων ή ενός πιστολιού σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, της λήψης φωτογραφιών από πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και της απειλής Ισραηλινών πολιτών που επίσης λειτουργούν για λογαριασμό του Ιράν και δεν εκτέλεσαν τις αποστολές τους, διαπίστωσε η Shin Bet.

Ο Ισραηλινός ύποπτος δήλωσε ότι θα το εξετάσει και τον Αύγουστο του 2024 επέστρεψε στο Ιράν. Σύμφωνα με την έρευνα, εισήλθε λαθραία στο Ιράν μέσω μιας χερσαίας διάβασης, κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό.

Η υπηρεσία ασφαλείας αναφέρει ότι στο σπίτι του Έντι, ο Ισραηλινός συναντήθηκε με αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι του ζήτησαν να «προωθήσει δολοφονικές επιθέσεις» κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ή του επικεφαλής της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ιρανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο δολοφονίας άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Η Shin Bet λέει ότι τα σχέδια δολοφονίας θεωρήθηκαν από τους Ιρανούς αξιωματούχους ως εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ισραηλινός ζήτησε προκαταβολικά 1 εκατομμύριο δολάρια.

Την επόμενη ημέρα, ο Ισραηλινός ύποπτος συναντήθηκε και πάλι με τους αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, όπου συζήτησαν και πάλι τα σχέδια δολοφονίας ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων, αναφέρει η Shin Bet.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με την έρευνα, προτάθηκε επίσης στον Ισραηλινό να τοποθετήσει χρήματα σε διάφορες τοποθεσίες στο Ισραήλ για άλλους που λειτουργούν για το Ιράν. Άλλα σχέδια που προτάθηκαν στη συνάντηση ήταν να εντοπίσει ο Ισραηλινός άνδρας Ρώσους ή Αμερικανούς και να τους αναθέσει τη δολοφονία Ιρανών αντιφρονούντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να στρατολογήσει ένα μέλος της Μοσάντ ως διπλό πράκτορα.

Επίσης σε αυτή τη συνάντηση, ο Ισραηλινός ζήτησε ένα εκατομμύριο δολάρια προκαταβολικά, αλλά οι πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν το αίτημά του και είπαν ότι θα επικοινωνήσουν μαζί του στο μέλλον, λέει η Shin Bet.

Κατά την έρευνα, πριν φύγει από το Ιράν για δεύτερη φορά, ο Ισραηλινός έλαβε 5.000 ευρώ από έναν από τους πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών για τη συμμετοχή του στις συναντήσεις.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγο μετά το νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολάχ που στοίχισε χθες Τετάρτη τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα ανησυχίας για το ξέσπασμα πολέμου με το Ισραήλ, ενώ αναμένεται σήμερα ομιλία του ηγέτη του σιιτικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολά αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Πηγές: Times of Israel, ΕΡΤΝews, ΑΠΕ–ΜΠΕ