ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες συνεδριάσεις, τα στρατόπεδα και οι ανακοινώσεις Κασσελάκη

από Team MyPortal.gr
sms

Προεκλογικός «πυρετός» επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των καθοριστικών συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων (Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή) και των κριτηρίων συμμετοχής των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου, ενώ την ίδια στιγμή έντονες είναι οι διεργασίες στα τρία στρατόπεδα που έχουν σχηματιστεί στην Πολιτική Γραμματεία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Επίσης, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο έκπτωτος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί μέσω των social media, είτε με μια απλή ανάρτηση, που πιθανόν αν επισυνάπτει και οπτικοακουστικό υλικό, είτε με ένα «μανιφέστο», επιχειρώντας να εκφράσει νέα πνοή στο εγχείρημά του να επιστρέψει στην αρχηγία του κόμματος.

Σήμερα, τα κριτήρια εκλογιμότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη, με τα στελέχη να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και τα στρατόπεδα να προβάλλουν τις δικές τους θέσεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης των εκλογικών διαδικασιών.

Η Ομάδα των «87» στην οποία πρωτοστατεί η Όλγα Γεροβασίλη, προτείνει οι υποψήφιοι για την ηγεσία να καταθέσουν πόθεν έσχες και καθαρό ποινικό μητρώο, καθώς και να μην επιτραπεί η συμμετοχή όσων έχουν υψηλές οφειλές σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κτλ).

Η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις της στο MEGA, ανέφερε: «Δεν πρόκειται για φωτογραφικές ρυθμίσεις αλλά για μια αγωνία γιατί έχουμε βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο κ. Κασσελάκης είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Δυσάρεστη εξέλιξη για το ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι η κ. Γεροβασίλη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία: «Δεν έχω πει ότι θα είμαι, ούτε ότι δεν θα είμαι. Θέλω λίγο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, επισημαίνει ότι «είναι δυνατόν να θες μία θέση εν δυνάμει πρωθυπουργού και να υπάρχουν σκιές είτε για το πόθεν έσχες είτε για το ποινικό μητρώο; Ή να χρωστάς Δεν μπορείς να είσαι μεγαλοοφειλέτης στο Δημόσιο. Γιατί από κει και πέρα έχεις εξαρτήσεις. Μπορεί καθένας να σε εκβιάζει».

Η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξής στον στο ραδιόφωνο «Κόκκινο» εμφανίστηκε υποστηρικτής των «σφικτών και σύντομων» διαδικασιών» και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διατηρηθούν τα κριτήρια συμμετοχής που ίσχυαν και πέρυσι για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η προσκόμιση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής και η πλήρης αποδοχή των καταστατικών διατάξεων του κόμματος.

Όπως δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς: «Με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για να μην μπορεί κανείς κακεντρεχής να μας πει ότι μπάζει από πουθενά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συζητηθεί και το καταστατικό. Πέρσι κάναμε μια προεδρική εκλογή αποστεωμένη από την πολιτική συζήτηση στη βάση. Κάναμε ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναλάβουμε».

Τη δική του ομάδα με υποστηρικτές διαμορφώνει ο Πάυλος Πολάκης, ο οποίος αναμένεται να θέσει πάλι το ζήτημα της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών, καλώντας σε επιστράτευση όλων όσων ασκούν σκληρή αντιπολίτευση, ενώ ο ίδιος συνεχίζει χωρίς σταματημό τις αντιπολιτευτικές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται τα επόμενα 24ωρα να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Σε συνομιλία του με βουλευτές φέρεται να είπε: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δικής σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος».

Οι «Κασσελίστας» αλλά και βουλευτές που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του: Θεοδώρα Τζάκρη,  Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώτα Πούλου και άλλοι, συγκαταλέγοντας στους συνομιλητές του με τους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει επικοινωνία.

Η Θοδώρα Τζάκρη εκφράζοντας την πλευρά Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος θέτει ως κριτήριο συμμετοχής στην εκλογική κούρσα την προσκόμιση 50 υπογραφών στην Κεντρική Επιτροπή, μαζί με λευκό ποινικό μητρώο. Το τελευταίο κριτήριο αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ομάδα του Παύλου Πολάκη.