IDF: Έχουμε «πολλές περισσότερες δυνατότητες» στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ

από Team MyPortal.gr
sms

Το Ισραήλ έχει «πολλές περισσότερες δυνατότητες» που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη στις μάχες κατά της Χεζμπολάχ, τόνισε την Τετάρτη ο αρχηγός των IDF, Χέρζι Χαλέβι.

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλείας που θα φέρουν τους κατοίκους [του βορρά] πίσω στα σπίτια τους, στις πόλεις, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Χαλέβι σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF.

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμη ενεργοποιήσει… έχουμε δει μερικές από αυτές, μου φαίνεται ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ετοιμάζουμε αυτά τα σχέδια για το μέλλον», συνεχίζει.

«Ο κανόνας είναι ότι κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, έχουμε ήδη προετοιμαστεί για να προχωρήσουμε δυναμικά με τα επόμενα δύο βήματα. Σε κάθε στάδιο, το κόστος για τη Χεζμπολάχ θα πρέπει να είναι υψηλό», προσθέτει ο Χαλέβι.

«Νέα φάση» του πολέμου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, τόνισε πως το κέντρο βάρους των επιχειρήσεων του Ισραήλ έχει μεταφερθεί στο βόρειο μέτωπο, καθώς αρχίζει μια «νέα φάση» του πολέμου.

Παράλληλα, συνεχάρη τη Μοσάντ, για «τα μεγάλα επιτεύγματα της», παρότι δεν έκανε καμία αναφορά στα τελευταία περιστατικά με τις εκρήξεις στον Λίβανο.

«Το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα βόρεια. Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», είπε στο προσωπικό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, σε δηλώσεις που δημοσίευσε το γραφείο του.

Νωρίτερα σήμερα, η 98η Μεραρχία των IDF αναπτύχθηκε στο βόρειο Ισραήλ, μετά από μάχες που διεξάγονταν επί μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης σε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να προσαρμοστούμε», λέει ο Γκάλαντ. «Θα χρειαστούμε συνέπεια με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο πόλεμος απαιτεί μεγάλο θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή».

Τόνισε ότι οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ στο βορρά είναι «σαφείς και απλοί: να επιστρέψουν οι κάτοικοι των πόλεων στο βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια».

«Δεν έχουμε ξεχάσει τους ομήρους και δεν έχουμε ξεχάσει τα καθήκοντά μας στο νότο. Αυτό είναι το καθήκον μας και το εκτελούμε ταυτόχρονα», κατέληξε ο Γκαλάντ.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η επιστροφή των κατοίκων βόρειου τμήματος του Ισραήλ είναι πλέον ανάμεσα στους στόχους του πολέμου.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ όσων εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας των καθημερινών ανταλλαγών πυρών με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, είναι ανάμεσα στους επικαιροποιημένους στόχους του πολέμου.

«Το συμβούλιο πολιτικής και ασφαλείας (της κυβέρνησης) επικαιροποίησε τους στόχους του πολέμου απόψε, προκειμένου να συμπεριληφθεί το ακόλουθο εδάφιο: η επιστροφή με απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων του βορρά (της χώρας) στα σπίτια τους», εξήγησε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από Times of Israel