Ερντογάν για BRICS: Η Τουρκία θα εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ανατολή, με το βλέμμα στη Δύση

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΤουρκία δεν θα σταματήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ανατολή – συμπεριλαμβανομένων των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) – διατηρώντας ωστόσο το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στις ομάδες BRICS και SCO, στις οποίες συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι η Τουρκία μπορεί να απομακρυνθεί από τον παραδοσιακά δυτικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Άγκυρας, σημειώνει το Reuters.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συζητήσεις για μια «μετατόπιση του άξονα» είναι αβάσιμες, αλλά ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα «κέντρα εξουσίας» που διαμορφώνονται στους τομείς της οικονομίας, της παραγωγής και της τεχνολογίας, παραμένοντας παράλληλα ανοιχτή σε ευκαιρίες με κάθε οργανισμό και παράγοντα.

«Αυτή είναι η προσέγγιση πίσω από τη βούληση της χώρας μας να διευρύνει τη βάση του διαλόγου με όλους αυτούς, από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης μέχρι τους BRICS και την ASEAN», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Φυσικά, το “πρόσωπό” μας είναι στραμμένο προς τη Δύση, αλλά αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ανατολή, ότι θα αγνοήσουμε την Ανατολή ή ότι δεν θα βελτιώσουμε τους δεσμούς μας με την Ανατολή», πρόσθεσε.

Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Κίνα και η Ρωσία, ειδικότερα, θέλουν να διευρύνουν την ομάδα, καθώς επιδιώκουν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη δυτική οικονομική κυριαρχία.

Ο SCO είναι ένας οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε από τη Μόσχα, το Πεκίνο και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας το 2001 ως αντίβαρο στις δυτικές συμμαχίες.