«Κουρεύονται επιδόματα των Ταμείων

από Team MyPortal.gr
sms

Στην «κλίνη του Προκρούστη» μπαίνουν τουλάχιστον 5 επιδόματα που καταβάλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, με στόχο να «κουρευτούν» εκείνα που είναι υψηλά και ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αυξήσεις για τα επιδόματα, το ύψος των οποίων είναι σήμερα σε χαμηλά επίπεδα.

Στόχος είναι η μείωση του κόστους για τον e-ΕΦΚΑ, καθώς ο ασφαλιστικός οργανισμός ήδη έχει περάσει σε ελλείμματα και διατηρεί, σε επίπεδο πρόβλεψης, ένα οριακό πλεόνασμα το οποίο οφείλεται σε «τεχνητές αναπνοές» από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Εργασίας συγκρότησε, ήδη, 10μελή ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει το ύψος των επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα στους ασφαλισμένους διαφόρων Ταμείων, κινούμενος στη λογική ότι, αφού όλοι υπάγονται σε έναν ενιαίο οργανισμό ασφάλισης, τον e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει και τα επιδόματα να είναι ανάλογα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι απώτερος στόχος είναι η κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ και στο πλαίσιο αυτό καλεί την επιτροπή να επανεξετάσει το ύψος των επιδομάτων, το κόστος τους στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του συστήματος.

Παρά την ίδρυση του ΕΦΚΑ, τα επιδόματα που χορηγούσε κάθε Ταμείο έχουν παραμείνει ανέγγιχτα, με αποτέλεσμα σήμερα να εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές εκατοντάδων ευρώ, ανά επίδομα που καταβάλλονται από διάφορα πρώην ανεξάρτητα Ταμεία.

Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των αποκαλούμενων «ευγενών ταμείων», του Δημοσίου καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δικαιούνται από τους κανονισμούς των πρώην Ταμείων τους, υψηλές παροχές για μια σειρά επιδομάτων, οι οποίες είναι ακόμη και πολλαπλάσιες σε σχέση με τις παροχές που λαμβάνουν ασφαλισμένοι των πρώην ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΟΓΑ.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Ασθένειας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ που θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται.

Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν τα υψηλά επιδόματα είναι λίγοι σε σχέση με τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ και πρώην ΤΕΒΕ και ΟΓΑ που είναι πολυάριθμοι και λαμβάνουν τα χαμηλά επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι, θα υπάρξει κόστος εάν αυξηθεί, έστω και οριακά, το ύψος των επιδομάτων των πρώην ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΟΓΑ, το οποίο προσκρούει στην οδηγία που δίνεται στην Επιτροπή, όπως οι προτάσεις τους να είναι εντός των πλαισίων της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.

Άρα το «καμπανάκι» των μειώσεων χτυπάει για τους ασφαλισμένους των αποκαλούμενων «ευγενών ταμείων» οι παροχές των οποίων θα περικοπούν. Ίσως, από το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει, να αυξηθούν οριακά τα επιδόματα για τους ασφαλισμένους των πρώην ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΟΓΑ.