Σαν σήμερα το 1987 το ελληνικό μπάσκετ έγραφε ιστορία!

από Team MyPortal.gr
sms

Στις 14 Ιουνίου του 1987 η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ κατακτά το Ευρωμπάσκετ 1987, νικώντας στον τελικό την τότε Ε.Σ.Σ.Δ. με 103-101 στην παράταση (κανονικός αγώνας 89-89).

Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε για τον ελληνικό αθλητισμό, που έκανε όλους τους Έλληνες να ξεχυθούν στις πλατείες των πόλεων όλης της χώρας, από το πιο μικρό χωριό και πόλη, ενώ ήταν η απαρχή ώστε να αλλάξει η πορεία του ελληνικού μπάσκετ.

Στο 25ο Ευρωμπάσκετ συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα περνούσαν στην προημιτελική φάση. Η εθνική μας κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, που ήταν και ο δυσκολότερος, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.

Οι 12 παίχτες που συγκρότησαν την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1887 ήταν: Νίκος Γκάλης (Άρης Θ., 29 ετών), Παναγιώτης Γιαννάκης (Άρης Θ., 28 ετών), Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΟΚ, 24 ετών), Φάνης Χριστοδούλου (Πανιώνιος, 22 ετών), Μέμος Ιωάννου (Παναθηναϊκός, 29 ετών), Λιβέρης Ανδρίτσος (Παναθηναϊκός, 27 ετών), Αργύρης Καμπούρης (Ολυμπιακός Π., 25 ετών), Νίκος Σταυρόπουλος (ΠΑΟΚ, 27 ετών), Νίκος Λινάρδος (Πανιώνιος, 23 ετών), Μιχάλης Ρωμανίδης (Άρης Θ., 21 ετών), Νίκος Φιλίππου (Άρης Θ., 24 ετών), Παναγιώτης Καρατζάς (Παγκράτι, 21 ετών).

Τη δημιουργία της Εθνικής ομάδας είχε αναλάβει ο 45χρονος τότε ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολίτης.

Τα συγκλονιστικά λεπτά που έδωσαν τη νίκη, χαράσσοντας με χρυσά γράμματα στην ιστορία το στίγμα του ελληνικού μπάσκετ και αλλάζοντας την πορεία του στο εξής, μέχρι και σήμερα, αποτυπώνονται στο βίντεο της ΕΡΤ που όσες φορές και αν το δει κάποιος ζει ξανά και ξανά εκείνες τις συγκλονιστικές στιογμές εθνικής ομοψυχίας που είχε χαρίσει το ’87 ο ελληνικός αθλητισμός.