ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς – ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΣΟΚ

από Team MyPortal.gr
sms

Του Νίκου Σδούγγου

Η πολιτική σκηνή θυμίζει στημένο παιχνίδι, όπου οι μηχανισμοί εξουσίας επιχειρούν να παγιδεύσουν την κοινωνία σε μια εικονική πραγματικότητα. Κάποιοι αναλυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει per se, ενώ παράλληλα κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι με την πρόταση μομφής υπονόμευσε τον ίδιο του τον εαυτό.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: αυτό δεν είναι πολιτική εκτίμηση, αλλά μέρος ενός ευρύτερου πλάνου που θέλει να επιβάλει μια ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Στήνεται ένα θολό αφήγημα όπου το κυβερνών κόμμα είναι η μόνη “σοβαρή” επιλογή, ενώ όποιος αντιδρά χαρακτηρίζεται «ανεύθυνος» ή «άσκοπος» ή «τοξικός».

Το πολιτικό παιχνίδι των στημένων εναλλακτικών

Μεθοδικά, τα ίδια μέσα που κατασκεύασαν τη «μετριοπάθεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τώρα σπρώχνουν στο προσκήνιο «εναλλακτικές» που δεν απειλούν το σύστημα αλλά τυγχάνει να είναι απολύτως βολικές για αυτό: μια τον Κασσελάκη, μια τη Λατινοπούλου, μια τον Βελόπουλο, μια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, επιχειρείται η πλήρης διαστρέβλωση της λαϊκής οργής. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους ταυτίζονται δήθεν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να φανεί ότι δεν υπάρχει μια πραγματική, δημοκρατική δύναμη ανατροπής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Η παγίδα είναι ξεκάθαρη: θέλουν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει πως το παιχνίδι είναι χαμένο, να κρατήσουν το ΠΑΣΟΚ αδρανές και, στο τέλος, να το σύρουν σε μια επικίνδυνη ατραπό που δύναται να το μετατρέψει σε παραπλήρωμα της χειρότερης Δεξιάς που γνώρισε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Εάν υποκύψουμε σε αυτή τη λογική, θα σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μείνει θεατής, να αφήσει τα κανάλια να χτίζουν μια «τεχνητή» αντιπολίτευση και να περιμένει απλώς τις εκλογές. Αυτή δεν είναι στρατηγική. Είναι πολιτική αυτοκτονία.

Η κοινωνία βράζει – Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής

Ο κόσμος ζητά από το ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά, να ηγηθεί, και να βάλει τέλος στην κυβέρνηση των ανίκανων, που προστατεύει τους λίγους, αυξάνει τις ανισότητες και περιθωριοποιεί τους πολλούς.

Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε οι τηλεπερσόνες, ούτε οι δημοσιολογούντες ινφλουένσερς, ούτε οι δημοσκοπήσεις που κατασκευάζουν τη «μοναδικότητα» της Νέας Δημοκρατίας. Είναι τα χιλιάδες στελέχη του που δρουν μέσα στην κοινωνία και οι 303.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες ζητώντας ένα κόμμα πολιτικά αυτόνομο, με ξεκάθαρο σχέδιο για μια Νέα Αλλαγή.

Κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Κανένα άλλο κόμμα δεν κουβαλά την εμπειρία των πιο αποτελεσματικών κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης, των μεγάλων έργων, των πραγματικών μεταρρυθμίσεων που έκαναν τη χώρα καλύτερη για τους πολλούς.

Το ΠΑΣΟΚ να τολμήσει – Να γίνει ηγέτης της αλλαγής

Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο. Η θέση μας δεν είναι στον καναπέ, περιμένοντας τις εξελίξεις. Είναι στον δρόμο, δίπλα στους νέους, δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα σε όσους αγωνίζονται.

Το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα καμίας κλειστής ελίτ. Γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα. Και αυτό θα κάνει. Η Ελλάδα το χρειάζεται.

*ο Νίκος Σδούγγος είναι πολιτικός επιστήμονας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 15-3-2025)