ΥΠΠΟΑ: Νομοθετικές ρυθμίσεις «απαντούν» για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα

από Team MyPortal.gr
sms

Απαντήσεις για ζητήματα που είχαν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022 και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως πώς θα καθορίζονται οι αποδοχές των καλλιτεχνών, η απασχόλησή τους σε φορείς του δημοσίου τομέα καθώς και η κάθε είδους σχέση εργασίας τους, δίνουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες κατατέθηκαν στις 30 Ιανουαρίου στη Βουλή. Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει κηρύξει 48ωρη απεργία (1-2/2) με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του ΠΔ 85/2022. Λόγω αυτής, ακυρώνονται σήμερα και αύριο οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, και οι προγραμματισμένες για σήμερα (1/2) παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση, επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.

Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών, καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους.

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, εξαιρούνται ρητά από τo πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα.

«Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση αναφέρει το ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωσή του και διευκρινίζει: «ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου.

Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Κεντρική φωτογραφία: Εθνικό Θέατρο / Κτίριο Τσίλλερ. Φωτ.: Eurokinissi / Κώστας Κατωμέρης