ΥΠΠΟΑ: Έργα Πολιτισμού 85.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

από Team MyPortal.gr
sms

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιεί ένα πρόγραμμα άνω των 60.000.000 ευρώ, ενώ σε στάδιο σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκονται έργα προϋπολογισμού επιπλέον 25.000.000, και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Τα έργα αφορούν στην προστασία και την αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στην ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας και στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών», είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, μίλησε για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που έγινε στην Κομοτηνή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Θράκη αποτελούσε ανέκαθεν χώρο συνθέσεων, της φύσης και των δημιουργημάτων του ανθρώπου, της μνήμης και της ιστορίας με την σύγχρονη δυναμική, το γηγενές με το εισαγόμενο, μοναδική σύνθεση πολυπολιτισμικότητας», συμπλήρωσε.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης εργασίας της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο ήταν η πορεία των έργων Πολιτισμού, που εκτελούν οι υπηρεσίες του υπουργείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και ο σχεδιασμός και η ωρίμανση των έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για 9 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥΠΠΟΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική συζήτηση για τα έργα Πολιτισμού, που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, συζητήθηκε η ποιοτική και σταθερή λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με την συμμετοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη. Η ΕΛΣ θα αναλάβει τον συντονισμό της λειτουργίας του Μεγάρου μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ, της ΕΛΣ και της περιφέρειας με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

«Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος από άποψη πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Με τον περιφερειάρχη και τις Υπηρεσίες του έχουμε μία εξαιρετικά θετική συνεργασία, η οποία έχει αποδώσει καρπούς», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είναι πάντα μεγάλη η χαρά μας, όταν μας επισκέπτεται η υπουργός Πολιτισμού, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε μαζί της μια σειρά από θέματα που έχουμε συνδιαμορφώσει και έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουν και αφορούν σε σημαντικά έργα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης