Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Άδεια άνευ αποδοχών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για τους ανεμβολίαστους

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων εργαζομένων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει για τον εμβολιασμό ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων. Ακόμη, δεν υπάρχει χρόνος στην αναστολή. Ο  ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, μόνο με ιατροφαρμακευτική.

Οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

  1. εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  3. σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκλείστηκε η πιθανότητα μετάθεσης του υπαλλήλου που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί σε άλλη θέση. Η μετακίνηση του σε άλλη θέση θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε γιαυτό και η σκέψη αυτή δεν προχώρησε. Η αναστολή μισθού για τους «αρνητές» θα ισοδυναμεί με αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό περιορισμό. Σε όλους πουν όχι δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάνουν ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν  κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδέει την απόλυση από την αναστολή εργασίας, άρα  ο υπάλληλος που θα αρνείται να εμβολιαστεί δε θα πηγαίνει στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.

Στην κυβέρνηση δείχνουν ικανοποιημένοι πάντως από τον τρόπο που λειτούργησαν τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκαν να πάρουν στη Μύκονο. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να βελτιώνονται τότε πιθανότατα από τη Δευτέρα το νησί θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Στο μικροσκόπιο πάντως παραμένει κυρίως η Πάρος αλλά και πόλεις της Κρήτης όπως το Ρέθυμνο. Παρόλα αυτά δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε κοντά στη λήψη μέτρων ανάλογων της Μυκόνου.

No Comments Yet

Comments are closed