Υποχρεωτική για επιχειρήσεις η ετήσια έκθεση ανθρακικού αποτυπώματος

από Team MyPortal.gr
sms

Από το 2023 μια σειρά από επιχειρήσεις επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος.

Η υποβολή της έκθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα το μέτρο θα αφορά τις εξής επιχειρήσεις:

Επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο

Πιστωτικά ιδρύματα

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις επενδύσεων

Επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης

Εταιρείες ταχυμεταφορών

Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας

Αστικές εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κλπ).

Η ετήσια έκθεσε θα συμπεριλαμβάνει εθελοντικούς στόχους και δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα και θα επικαιροποιείται ετησίως. Σε περίπτωση μη υποβολής προβλέπεται πρόστιμο 100€ ανά ημέρα καθυστέρησης, το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2, που θα προκύψουν από τη λειτουργία του έργου. Το μέτρο αφορά τις εξής εγκαταστάσεις:

Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμοί, ΚΔΑΥ κλπ).

Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα αθλητισμού και αναψυχής.

Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες.

Βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.

Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις θα πρέπει, να έχουν μειώσει κατ’ ελάχιστο τις εκπομπές CO2 30%, έως το 2030 σε σχέση με το 2019. Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ).

Σημειώνεται ότι ο  Κλιματικός Νόμος δίνει τη δυνατότητα αντιστάθμισης των εκπομπών με φυτεύσεις/δασώσεις, πράσινα πιστοποιητικά κλπ.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις, έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων (η μη εφαρμογή επισύρει πρόστιμο το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας). Ο φορέας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης θα αναθέτει την πραγματοποίηση των ελέγχων όλων των εγκαταστάσεων σε πιστοποιημένο επαληθευτή.

Σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου μείωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ο νέος νόμος θα είναι ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος, ο οποίος θα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θα θέτει συγκεκριμένους στόχους για σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.