ΥΠΕΘΑ: Μεταφορά 40 BMP-1 IFV από Ελλάδα σε Ουκρανία και αντικατάσταση με 40 MARDER IFV από Γερμανία

από Team MyPortal.gr
sms

Την «κυκλική ανταλλαγή» τανκς ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, καθώς οι κ. Παναγιωτόπουλος και κα Λάμπρεχτ συμφώνησαν την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους με 40 MARDER από τη Γερμανία.

Όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που είχε ληφθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Σημειώνεται πως, την Πέμπτη, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Βερολίνο ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Πράγμα που, όπως παρατηρούσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα 40 Marder IFV στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα, με τη σειρά της, θα παραχωρήσει 40 από τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 της IFV στην Ουκρανία.

Από πλευράς της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι η χώρα της θα δώσει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων MARS II, συμπεριλαμβανομένων 200 ρουκετών στην Ουκρανία» είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Επιπλέον, θα στείλουμε 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Dingo στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Λάμπρεχτ, αναφερόμενη σε έναν τύπο τεθωρακισμένου οχήματος.