Υπ. Πολιτισμού: Επαναπατρίζονται από τις ΗΠΑ 29 αρχαιότητες

από Team MyPortal.gr
sms

Ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους καλύπτουν αρχαιότητες – προϊόντα λαθρανασκαφών από περιοχές της Ελλάδας που κατέληξαν στις ΗΠΑ και επαναπατρίζονται. Πρόκειται για συνολικά 29 αρχαιότητες, που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ. και προέρχονται από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Κατέληξαν στις ΗΠΑ, μέσα από τα εγκληματικά δίκτυα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, και κατόπιν ενεργειών, παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από φωτογραφίες που ήλθαν στο φώς της δημοσιότητας και τις αντίστοιχες διευκρινίσεις, γίνεται γνωστό ότι πρόκειται –ανάμεσα σε άλλα– για μαρμάρινα και χάλκινα ειδώλια ανθρώπων και ζώων, μαρμάρινα, αργυρά, χάλκινα και πήλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, τμήμα τοιχογραφίας, που βρίσκονταν στην Συλλογή της Shelby White, καθώς και ένα σπανιότατο χρυσό νόμισμα, το οποίο παραπέμπει στις ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, που κατασχέθηκε σε Οίκο Δημοπρασιών.

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΠΟΑ, τα αντικείμενα ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν και ειδικότερα του Γενικού Εισαγγελέα Alvin Bragg, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Νέας Υόρκης και του υπεύθυνου Ivan J. Arvelo, του βοηθού εισαγγελέα Matthew Bogdanos και των συνεργατών του.

Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας του ΥΠΠΟΑ συνεργάστηκε –και στην υπόθεση αυτή– με την Εισαγγελία, παρέχοντας την αρχαιολογική τεκμηρίωση, καθώς και κάθε διαθέσιμη πληροφορία για να διευκολύνει το έργο της.