Υπ. Πολιτισμού: Αποκαθίσταται και αναδεικνύεται το Κάστρο Ζακύνθου

από Team MyPortal.gr
sms

Σημαντικό βυζαντινό και μεσαιωνικό μνημείο, το Κάστρο της Ζακύνθου αναμένεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί λειτουργικά ως επισκέψιμος χώρος, μετά τις εργασίες αποκατάστασης, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που έχουν ενταχθεί, από το Υπουργείο Πολιτισμού, στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι επεμβάσεις αφορούν στο εσωτερικό του Κάστρου Ζακύνθου, προκειμένου να διασωθούν και αναδειχθούν τα κτίρια και ερείπια της περιόδου της Ενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας. Οι σχετικές μελέτες στερέωσης και ανάδειξης των κτιρίων του Κάστρου, έχουν τύχει θετικής γνωμοδότησης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το Κάστρο Ζακύνθου. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως διευκρινίζει, με την αποκατάσταση του Κάστρου –το οποίο έχει ενταχθεί και στο δίκτυο των πολιτιστικών διαδρομών, που, επίσης, χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ– παραδίδεται στη Ζάκυνθο ένας σπουδαίος πολιτιστικός και εξ ίσου σημαντικός αναπτυξιακός πόρος, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είναι «μετά την αντιμετώπιση των δομικών και αισθητικών προβλημάτων που παρουσιάζει το Κάστρο Ζακύνθου, να αναδειχθεί η ιστορική και αρχαιολογική του αξία καθώς και η περαιτέρω λειτουργική αξιοποίηση του, ως επισκέψιμου χώρου».

Αν και έχει υποστεί πολλές και σοβαρές καταστροφές, τα σωζόμενα κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, συμπλήρωσε.

Η μελέτη

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η μελέτη αφορά σε μνημεία, τα οποία βρίσκονται, σε διαδρομή, πλησίον των τειχών προς την πλευρά της πόλης: Μικρή Πυριτιδαποθήκη, Μεγάλη Πυριτιδαποθήκη και φυλακές της ενετικής περιόδου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ο οποίος βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση, στο συγκρότημα διοικητηρίου-στρατώνων της περιόδου της Αγγλοκρατίας.

Μεγάλη Πυριτιδαποθήκη, απεικόνιση μέσω φωτογραμμετρικής αποτύπωσης. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Βασικές αρχές αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων και η αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του κάστρου. Οι μελέτες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της Ζακύνθου.