Υπ. Πολιτισμού: Αναβαθμίζεται ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών

από Team MyPortal.gr
sms

Νέα μορφή αποκτά ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών με τα έργα αναβάθμισης που περιλαμβάνουν την ενοποίηση και την ανάδειξη των σημείων εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, τα οποία ξεκινά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων.

Περιλαμβάνονται στο έργο «Αξιοποίηση της περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και ανάπλαση – ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών», το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, που αφορούν σε αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών.

Τα παραπάνω ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ομιλία της στο Συνέδριο Thermopylae Forum 2023 «Κοινωνία και Πολιτισμός στο επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξη.

Παρεμβάσεις

Η στερέωση και αποκατάσταση του «τείχους των Φωκέων» που μνημονεύει ο Ηρόδοτος είναι το αντικείμενο της πρώτης παρέμβασης στον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα, όπως προκύπτει από την ομιλία της Λίνας Μενδλωνη. Το εν λόγω τείχος, οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τους Φωκείς στο πλαίσιο των Ιερών Πολέμων για την ανάσχεση των Θεσσαλών, και έμεινε γνωστό στην ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κατά τη μάχη των Θερμοπυλών για την άμυνα εναντίον των Περσών.

Τμήμα του τείχους των Φωκέων. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Τα λείψανα του ιστορικού αυτού τείχους, κοντά στο ύψωμα του «Κολωνού», όπου εκτυλίχθηκε η τελική φάση της ηρωικής μάχης, είναι σήμερα δύσκολα αναγνωρίσιμα και μη επισκέψιμα για το κοινό. Αυτό, σημειώνει η Υπουργός Πολιτισμού, προβλέπεται να αλλάξει μετά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στερέωσης, συμπλήρωσης, αποκατάστασης και ενημερωτικής σήμανσης.

Όσο για το αντικείμενο της δεύτερης παρέμβασης, είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και η ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των επιμέρους σημείων ενδιαφέροντος μέσω ενός πλέγματος διαδρομών-μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάσης, θέασης και ενημέρωσης, που θα συνδέουν την περιοχή του πεδίου της μάχης, το ύψωμα του «Κολωνού» και το τείχος των Φωκέων και τα κτίρια του ΥΠΠΟΑ με το σύγχρονο ηρώο του Λεωνίδα, το χώρο στάθμευσης και το παρακείμενο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Προβλέπεται επιπλέον εξωραϊσμός, φωτισμός και φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου, κατασκευή οδικού κόμβου και κυκλοφοριακή ρύθμιση.

Έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε, επίσης, ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια, έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα άνω των 43.000.000 ευρώ, ενώ υπό σχεδιασμό και ωρίμανση προς προσεχή υλοποίηση βρίσκονται έργα επιπλέον 25.500.000 ευρώ.