Xρήστος Νέστορας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΣΥΔ: “Το ΕΣΥΔ εγγυάται την ποιότητα”

από Team MyPortal.gr
sms

Σε μια εποχή που η ποιότητα είναι ζητούμενο, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης έρχεται με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του να την πιστοποιεί.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΣΥΔ μιλάει στην «Πολιτική» για το σημαντικό ρόλο του φορέα στην οικονομία και κοινωνία δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, «σήμερα τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος, όσο και ο καθημερινός καταναλωτής είναι πολύ πιο έτοιμοι και επιζητούν την ποιότητα σε κάθε τους εμπορική έκφανση».

Ο κ. Νέστορας επισημαίνει, περιγράφοντας το ρόλο και τη θέση του ΕΣΥΔ: «Η Πιστοποίηση για να έχει όμως εγκυρότητα, θα πρέπει ο οργανισμός που την παρέχει να βεβαιώνεται με την κατάλληλη τεχνική επάρκεια και  αξιοπιστία για να εκτελεί τις δραστηριότητες πιστοποίησης, τεχνικών ελέγχων και δοκιμών. δηλαδή να έχει Διαπίστευση (Accreditation). Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., φυσικά και στην Ελλάδα, υπάρχει ένας και μόνος οργανισμός Διαπίστευσης, άρα ελέγχου της αγοράς που σχετίζεται με τον όρο ποιότητα, και αυτός για την χώρα μας είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ)».

 

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «πιστοποίηση» και «πιστοποιημένος» χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα σε διάφορες εκφάνσεις της επιχειρηματικής και εμπορικής ζωής της χώρας μας. Επιπλέον, ακούγεται και ο όρος «Διαπίστευση» χωρίς να είναι πάντα απόλυτα κατανοητό είτε ως μεμονωμένες έννοιες, είτε η μεταξύ τους σχέση. Θα θέλαμε, κατ’ αρχάς, μια διασαφήνιση των εννοιών και, κατά δεύτερον, πως συνδέονται.

Όπως πολύ σωστά είπατε, οι όροι πιστοποίηση και διαπίστευση στην Ελλάδα ακούγονται εντονότερα τα τελευταία έτη, μιας και παλαιότερα δεν υπήρξε έμφαση σε αυτές τις διαδικασίες σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική, όπου είναι γνωστές και αντιληπτές. Θα έλεγα μάλιστα πως αρχικά η πιστοποίηση έγινε γνωστή διαμέσου της έκρηξης των βιολογικών τροφίμων, τα οποία επιβάλλεται να διακρίνονται από συγκεκριμένους κανόνες-όρους (πρότυπα) παραγωγής, προκειμένου να διατεθούν στο κοινό. Εάν θα έπρεπε να γίνει κατανοητό τι είναι Πιστοποίηση (certification), θα έλεγα πως είναι η επιβεβαίωση από έναν τρίτο ανεξάρτητο φορέα (επιχείρηση πιστοποίησης) ότι προϊόντα, διεργασίες, συστήματα ή πρόσωπα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων τυποποιητικών εγγράφων τα οποία ονομάζονται πρότυπα, και εγγυώνται την ποιότητα.

Η Πιστοποίηση για να έχει όμως εγκυρότητα, θα πρέπει ο οργανισμός που την παρέχει να βεβαιώνεται με την κατάλληλη τεχνική επάρκεια και  αξιοπιστία για να εκτελεί τις δραστηριότητες πιστοποίησης, τεχνικών ελέγχων και δοκιμών. δηλαδή να έχει Διαπίστευση (Accreditation). Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., φυσικά και στην Ελλάδα, υπάρχει ένας και μόνος οργανισμός Διαπίστευσης, άρα ελέγχου της αγοράς που σχετίζεται με τον όρο ποιότητα, και αυτός για την χώρα μας είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ).

Με ποιο τρόποτο Ε.ΣΥ.Δ. ελέγχει και εγγυάται την επάρκεια των εταιρειών – φορέων πιστοποίησης;  Θεωρείται επαρκής αυτός ο τρόπος ελέγχου;

Το Ε.ΣΥ.Δ. λειτουργεί με όρους που δεν υπόκεινται μόνο στο ελληνικό γίγνεσθαι, αλλά τηρεί προϋποθέσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Διαπίστευσης και είναι μέλος του E.A. (European Accreditation), ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα δέχεται έλεγχο περί της λειτουργίας του, από Ευρωπαίους αξιολογητές. Όπως γίνεται κατανοητό, το Ε.ΣΥ.Δ. είναι ένας βραχίονας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την όλη του λειτουργία να μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά ενός ιδιωτικού φορέα, με τακτικές αξιολογήσεις και σημαντικό φόρτο εργασίας σε καθημερινή βάση.

Αυτούς τους  μήνες το Ε.ΣΥ.Δ. συμμετέχει σε αρκετές εκθέσεις και για πρώτη φορά παρατηρούμε μια διάθεση εξωστρέφειας αυτού του οργανισμού. Σε τι συνίσταται αυτό και για ποιο λόγο συμβαίνει τώρα;

Η γνώμη μου είναι πως σήμερα τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος, όσο και ο καθημερινός καταναλωτής είναι πολύ πιο έτοιμοι και επιζητούν την ποιότητα σε κάθε τους εμπορική έκφανση. Επιπλέον, το 2022 είναι πράγματι για το Ε.ΣΥ.Δ. μια χρονιά μεγάλης εξωστρέφειας μιας και έχουν διοργανωθεί ημερίδες σε πολλές πόλεις της ελληνικής επικράτειας με στόχο την προώθηση της έννοιας της Διαπίστευσης και του οφέλους αυτής, ενώ η συμμετοχή μας σε FOODEXPO, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, CHEM ’22και συντόμως, στην SIAL, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, δίνει το περιθώριο ακόμα και σε μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, με διαπιστευμένη πιστοποίηση, να ανακαλύψουν ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε αυτό βοηθά σημαντικά η καλή συνεργασία που υπάρχει εντός του οργανισμού του Ε.ΣΥ.Δ. και η μεγάλη βοήθεια και εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στις προσπάθειες αυτές η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως καταλαβαίνετε, η προσπάθεια είναι συλλογική και ο στόχος είναι μέσω αυτής της εξωστρέφειας, να καταστεί γνωστό σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο τι μπορεί να κερδίσει από την διαπίστευση και ότι, φυσικά, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης είναι δίπλα σε όλους, φορείς πιστοποίησης, εταιρείες και ανεξάρτητα πρόσωπα, με τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που διαθέτει, αλλά και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

 

Κλείνοντας κ. Νέστορα θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του φορέα που είστε επικεφαλής, του Ε.ΣΥ.Δ.;

Είναι παραπάνω από ένα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως το Ε.ΣΥ.Δ. ως ένας μονοπωλιακός οργανισμός του ελληνικού δημοσίου, δεν έχει ανταγωνισμό με αντίστοιχους οργανισμούς.  Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως το Ε.ΣΥ.Δ. δεν πασχίζει καθημερινά να είναι αντάξιο του ρόλου του, να συντονίζει τις δράσεις του με τις κοινοτικές οδηγίες και διαδικασίες, ενώ προσπαθεί να επιλύει κάθε πρόβλημα σε σύντομο χρόνο, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα για τις εταιρείες, τις οποίες επιβλέπει. Αυτό όμως, που θα πρέπει να επισημάνω είναι πως το Ε.ΣΥ.Δ στελεχώνεται από πολύ υψηλής ποιότητας εργαζομένων, μονίμων και συμβασιούχων, οι οποίοι και στην συντριπτική τους πλειονότητα έχουν μεταπτυχιακούς ή/και διδακτορικούς τίτλους και πολύ μεγάλη εμπειρία στην Διαπίστευση, ενώ θα πρέπει να τους ευχαριστήσω εκ μέρους όλου του Δ.Σ. για την επαγγελματικότητά τους. Με την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Α.Γεωργιάδη, ευελπιστούμε για ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά και για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο κομμάτι βέβαια που μας αντιστοιχεί.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 8-10-2022)