Xρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες 0,54%

από Team MyPortal.gr
sms

Και η σημερινή συνεδρίαση που διεξήχθη στο Χ.Α., απλά προστέθηκε στις αμέσως προηγούμενες, που είχαν σαν κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη πρωτοβουλιών και την απροθυμία αύξησης του επενδυτικού ρίσκου, παρά την σχετική υποχώρηση των αποτιμήσεων, που έχει προηγηθεί σε σημαντικό αριθμό μετοχών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Άλλωστε, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν αδύναμες και να μονοπωλούν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της μικτής αξίας συναλλαγών, είναι μάλλον άστοχο να περιμένουν οι traders ουσιαστική ανοδική αντίδραση, σε μία τραπεζοκεντρική αγορά, όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να μην μπορεί να ξεφύγει πειστικά από το κανάλι που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο μήνες.

Είναι αξιοσημείωτο και ίσως δείχνει πολλά, το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά δεν ασχολήθηκε καθόλου με την απόφαση του οίκου FTSE Russell, να εντάξει το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά, ενώ κάτω από το «ραντάρ» των ενεργών επενδυτών, συνεχίζουν να περνούν οι θετικές εκθέσεις από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους, μη δίνοντας κίνητρα στους ενεργούς traders να απορροφήσουν τη σταθερή προσφορά, κυρίως ξένων funds. Και αυτό συνιστά πρόβλημα.

Τις θετικές θέσεις της για τις ελληνικές τράπεζες επανέλαβε η Citigroup σημειώνοντας πως «η κερδοφορία ήταν ισχυρή τα τελευταία τρίμηνα, υποστηριζόμενη από την επέκταση του περιθωρίου από τις αυξήσεις επιτοκίων, την αξιοπρεπή αύξηση των δανείων, την ισχυρή δυναμική των προμηθειών, το συγκρατημένο κόστος κινδύνου και τις συγκρατημένες λειτουργικές δαπάνες. Ενώ οι προοπτικές για την κερδοφορία εμφανίζουν πλέον προκλήσεις καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τις ενέργειες των διοικήσεων, τις καλές συμπεριφορές beta καταθέσεων και τη μέτρια στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις. Θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες φθηνές τόσο σε όρους P/BV έναντι ROE, όσο και σε όρους P/E και τηρεί αξιολόγηση ‘buy’ σε όλες τις συστημικές τράπεζες».

Έτσι, δίνει τιμή – στόχο για την Εθνική Τράπεζα τα 9,45 ευρώ, από 8,85 ευρώ πριν, για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή – στόχο στα 2,4 ευρώ, για την Eurobank ξεκινά εκ νέου κάλυψη με τιμή – στόχο τα 2,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την τιμή – στόχο στα 5,20 ευρώ.

Από την άλλη και μεταξύ των εγχώριων αναλυτών, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη σύμφωνα με την οποία, «συνεχίζει να επιδεικνύει συμπτώματα μεγάλης κόπωσης και δείχνει αποκομμένο από το κλίμα των διεθνών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο, τουλάχιστον όταν οι τελευταίες κινούνται ανοδικά, όμως οι παράγοντες που δικαιολόγησαν έως τώρα τη διετή άνοδο και που δικαιολογούν περαιτέρω ανοδική συνέχιση υφίστανται ακόμα, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας, η εν καιρώ ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των περισσοτέρων ‘ενδιαφερουσών’ εισηγμένων, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος κ.α.».

Διαγραμματικά, ο γενικός δείκτης έχει ως βραχυπρόθεσμο άξονα περιστροφής τις 1420 μονάδες, όπου και «πάτησε» στις αρχές του μήνα, οριοθετώντας την κίνηση. Η προσοχή και στην επόμενη στήριξη των 1.400 μονάδων.

Εν τω μεταξύ, πληθωρισμό 2,9% σε ετήσια βάση (έναντι 3% τον Αύγουστο) καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, ενώ ο εναρμονισμένος κινείται στο 3,1%. Ο ΔΤΚ τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2024 παρουσίασε αύξηση 1,8%.

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από τα στοιχεία του ΔΤΚ Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, οριακή επιβράδυνση έδειξε ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 2,4% ετησίως, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,5% του Αυγούστου, αλλά υψηλότερα από το 2,3% περίμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.422,30 (+0,21%) και 1.411,56 μονάδων (-0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.411,61 μονάδες (-0,54%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 107,5 εκατ., από τα οποία τα 20,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή μόνο οι Eurobank (+0,82%), Coca Cola(+0,61%), Autohellas (+0,58%) και ΔΑΑ (+0,61%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι AegeanAirlines (-1,46%), Lamda Development(-1,82%), Jumbo (-1,91%), Metlen(-1,63%), Cenergy (-3,05%), ΔΕΗ (-1,21%) και ΟΤΕ (-1,64%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Attica Bank(+29,11%), Προοδευτική (+10%) και Δρομέας (+3,19%).