Βρυξέλλες: Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Τουσκ, Μερτς και Φεϊχόο

από Team MyPortal.gr
sms

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο είχε νωρίτερα στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος ετέθησαν ζητήματα συντονισμού ενόψει της Συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ και ενόψει της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Την Κυριακή, από το Μπέργκενσυοκ της Ελβετίας και τις εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρεί ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα τόνισε ότι «μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με το Politico, η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά την εκλογική επιτυχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα.

Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως την Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία», μετά τις ευρωεκλογές.

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι έχει καταστήσει αυτό δυνατό στο δικό της συνασπισμό», δήλωσε ο Σολτς. «Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να γίνουν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή. Και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο Γερμανός ηγέτης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αποφύγει τις συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.