Βρετανία: Το εθνικό σύστημα υγείας αντιμέτωπο με ελλείψεις προσωπικού

από Team MyPortal.gr
sms

Πανδημία, κύμα συνταξιοδοτήσεων και αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτική λόγω του Brexit: το σύστημα δημόσιας υγείας στη Βρετανία (NHS) απειλείται από σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Στο NHS Αγγλίας εργάζονται άνθρωποι από 211 εθνικότητες. Γι’ αυτό οι περιορισμοί στα ταξίδια στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 προκάλεσε έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, εκτιμά ο Φαϊζάν Ράνα υπεύθυνος λειτουργίας ενός νοσοκομείου του Λονδίνου. Από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021 έφτασαν στη Βρετανία συνολικά 3.700 λιγότεροι υγειονομικοί σε σχέση με την περίοδο 2019-2020.

Όμως εδώ και πολλά χρόνια η Βρετανία προσελκύει λιγότερους υγειονομικούς: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 εργάζονταν στο NHS 8.000 λιγότεροι Ευρωπαίοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε σχέση με το 2016, χρονιά κατά την οποία έγινε το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που εγκατέλειψαν τη Βρετανία επικαλέστηκαν ως λόγο της απόφασής τους το Brexit, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Νοσηλευτών και Μαιών το 2020.

Από φέτος και ως το 2029 το εκρηκτικό μίγμα του Brexit, της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής και η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στη Βρετανία, κάτι που θα σημαίνει ότι θα λείπουν 108.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με το Health Foundation. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του υπάρχοντος προσωπικού, που ανέρχεται περίπου σε 300.000 νοσηλευτές.

«Υπαρξιακή κρίση»

Η εισαγωγή υγειονομικού προσωπικού από το εξωτερικό ήταν πάντα μια λύση για τη Βρετανία, σύμφωνα με τον Μαρκ Νταγιάν αναλυτή στο think tank Nuffield Trust.

Η συμβολή των μεταναστών στο υγειονομικό σύστημα της Βρετανίας είναι μια παράδοση που χρονολογείται μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν γιατροί από τις τότε βρετανικές αποικίες στέλνονταν σε περιοχές της χώρας όπου υπήρχε έλλειψη υγιεονομικού προσωπικού.

Μεγάλο μέρος αυτών όμως πήρε σύνταξη τη δεκαετία του 2000, δημιουργώντας ελλείψεις σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Βρετανίας όπου τις θέσεις κάλυπταν κυρίως μετανάστες.

Εξάλλου το Brexit έκανε πιο δύσκολη την έλευση νέου υγειονομικού προσωπικού από το εξωτερικό καθώς πλέον έχει τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα με μόρια, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι μετανάστες στη Βρετανία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν επαρκές επίπεδο γνώσης αγγλικών και να τους έχει γίνει πρόταση για εξειδικευμένη δουλειά.

Αν και για το υγειονομικό προσωπικό υπάρχει ειδικό καθεστώς παροχής βίζας, ο Ακσάι Ακουλουάρ, ένας 34χρονος Ινδός γιατρός του NHS, εκτιμά ότι οι συμπατριώτες του θα προτιμήσουν να πάνε στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία ή τη Μέση Ανατολή αντί της Βρετανίας, καθώς οι χώρες αυτές έχουν ένα πιο γενναιόδωρο καθεστώς παροχής βίζας.

Η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε μια «υπαρξιακή κρίση», σύμφωνα με τη 42χρονη Ρεμπέκα Μπλαντ. Η υπηρεσία νοσηλευτών της, που συνεργάζεται με το NHS, βασίζεται κυρίως σε εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες, όμως πέρυσι κατάφερε να βρει μόνο το ένα δέκατο του προσωπικού που χρειαζόταν.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι θα προσφέρει στο NHS επιπλέον 36 δισεκ. λίρες (42 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια. Όμως η επιπλέον χρηματοδότηση δεν θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον Νταγιάν.