Βουτιά στο πετρέλαιο, μικρή άνοδος στο φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Έντονα πτωτικά κινούνται την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρουσιάζοντας, ωστόσο, ελαφρά ανάκαμψη μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων που σημείωσαν την Τρίτη, καθώς οι traders εστίασαν στο ισχυρότερο δολάριο, καθώς  και τη σύσφιξη της προσφοράς.

Το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχωρεί 4,40% φτάνοντας στα 86,92 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI καταγράφει μείωση 4,48% στα 85,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Η πτώση των τιμών οφείλεται στην αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου σε υψηλό 10 μηνών έναντι ενός καλαθιού σημαντικών ομολόγων, ενώ τα οικονομικά στοιχεία τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και θα τα αυξήσει ξανά.

Τα υψηλότερα επιτόκια και το ισχυρότερο δολάριο καθιστούν το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τυχόν ενημερώσεις για την προσφορά, καθώς οι προσδοκίες για αυστηρότερη προσφορά είναι μεγάλες μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας τον περασμένο μήνα να παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής έως το τέλος του έτους. Οι δύο χώρες αποτελούν μέρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και συμμάχων, γνωστού ως OPEC+.

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει τον Νοέμβριο την επίσημη τιμή πώλησης του αργού Arab Light στην Ασία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι συνομιλίες για την επανεκκίνηση των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου μέσω ενός αγωγού αργού πετρελαίου που διέρχεται από την Τουρκία συνεχίζονται, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters Ιρακινός αξιωματούχος του πετρελαίου, μία ημέρα αφότου η Τουρκία δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι αυτή την εβδομάδα μετά από μια σχεδόν εξάμηνη διακοπή.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο 2,39% στα 37,87 ευρώ η κιλοβατώρα.