Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο Εδιμβούργο σήμερα η σορός της – Προετοιμασίες για την κηδεία

από Team MyPortal.gr
sms

Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες στη Βρετανία για την μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ και την τήρηση του πρωτοκόλλου για την κηδεία, ενώ το έθνος συνεχίζει και θρηνεί για τον θάνατό της μακροβιότερης μονάρχη

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η σορός της βασίλισσας σήμερα, Κυριακή, θα μεταφερθεί στο παλάτι Χόλιρουντ Χάουζ, την κατοικία της στο Εδιμβούργο -ένα ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες.

Στη συνέχεια, το δρύινο φέρετρο της θα τοποθετηθεί στην αίθουσα του θρόνου του παλατιού μέχρι αύριο το απόγευμα

Την Τρίτη (13/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για την ίδια ημέρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ, το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έπειτα από πομπή στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, σήμερα, στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Κοινοπολιτείας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο θα είναι τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, σκεπασμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ πάνω σε αυτήν θα είναι τοποθετημένα το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Για την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ κηρύχθηκε τραπεζική αργία, κάτι που σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της περιόδου πένθους στη χώρα.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, την ιστορική εκκλησία όπου πραγματοποιούνται οι τελετές στέψης στη Βρετανία και όπου η Ελισάβετ τέλεσε τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο κοσμήτορας του Γουεστμίνστερ Ντέιβιντ Χόιλ και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λις Τρας θα εκφωνήσει επικήδειο.

Τις ημέρες πριν από την κηδεία, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.