Τζο Μπάιντεν: Αμερικανική υπηκοότητα στους «Ονειροπόλους» μετανάστες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι παραμένει ανυποχώρητος σχετικά με την ανάγκη κατάρτισης διαδικασίας που θα οδηγεί στην αμερικανική υπηκοότητα για τους λεγόμενους Ονειροπόλους μετανάστες, αλλά «θα φανεί» αν αυτό θα αποτελέσει μέρος του νομοθετικού πακέτου για τον προϋπολογισμό ύψους 3,5 τρισ. δολ.

«Θα πρέπει να υπάρχει δρόμος που θα οδηγεί στην υπηκοότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε στον Λευκό Οίκο αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Οι Ονειροπόλοι είναι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και προστατεύονται από απέλαση με βάση το πρόγραμμα DACA.

Νομοσχέδιο προϋπολογισμού 3,5 τρισ. δολ.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα παρέχουν το νομικό καθεστώς για κάποιους μετανάστες στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό ύψους 3,5 τρισ. δολ., το οποίο προγραμματίζουν να ψηφίσουν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός» με απλή πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο, να έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για το αν το αναφερόμενο νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και δρόμο προς την υπηκοότητα, ο Μπάιντεν απάντησε ότι «αυτό θα φανεί».

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία κατά τον μήνα που διανύουμε είπαν σε άλλα μέλη ότι το νομοθετικό μέτρο για τον προϋπολογισμό θα ανοίξει την πόρτα σε νομοθεσία για την υλοποίηση μέτρων αναφορικά με το κλίμα, τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και την παράταση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα DACA καταρτίστηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες νομικές προκλήσεις.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Άντριου Χέινεν μέσα στο μήνα, υποστήριξε μία ομάδα αμερικανικών πολιτειών που έχουν καταθέσει μήνυση για τον τερματισμό της εφαρμογής του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι καταρτίστηκε παράνομα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2012.

Προστασία από την απέλαση

Ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του προγράμματος DACA παροτρύνοντας το Κογκρέσο να δρομολογήσει διαδικασία που θα οδηγεί στην υπηκοότητα.

Το αναφερόμενο πρόγραμμα προστατεύει τους συμμετέχοντες σε αυτό από την απέλαση, τους χορηγεί άδεια εργασίας και πρόσβαση στις άδειες οδήγησης και σε μερικές περιπτώσεις, καλύτερη πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια, αλλά και στην εκπαίδευση. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν προβλέπει μία διαδικασία για τη χορήγηση της αμερικανικής υπηκοότητας.

Οι άνθρωποι που προστατεύονται από το πρόγραμμα DACA είναι κυρίως νεαροί Ισπανόφωνοι που γεννήθηκαν στο Μεξικό, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

No Comments Yet

Comments are closed