Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες για ακυρώσεις πτήσεων που οφείλονται στο αυξημένο κόστος καυσίμων, ξεκαθάρισε ο επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι «η τιμή των αεροπορικών καυσίμων είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ακυρώσεις πτήσεων και, αν οι εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις χωρίς να συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις — και οι τιμές των καυσίμων δεν είναι έκτακτη περίσταση — τότε θα πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες».
Όπως σημείωσε, πολλές εταιρείες ακυρώνουν δρομολόγια που «δεν είχαν ιδιαίτερο οικονομικό νόημα και τώρα, με τον διπλασιασμό των τιμών, δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα για τις εταιρείες».
Ο Τζιτζικώστας απέρριψε επίσης τις εκτιμήσεις περί επικείμενης έλλειψης αεροπορικών καυσίμων στην Ευρώπη, παρά τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τις προμήθειες αεροπορικών καυσίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε, επιμένοντας ότι η ΕΕ διαθέτει στρατηγικά αποθέματα και μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών.
Παραδέχθηκε πάντως ότι «η κατάσταση είναι πιεστική» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ζω σε άλλο πλανήτη». Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει επαρκές και ευέλικτο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας κατευθυντήριες οδηγίες προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στις αγορές καυσίμων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των οδηγιών, «η διαχείριση του κινδύνου από τις υψηλές τιμές καυσίμων αποτελεί φυσιολογικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας των αεροπορικών εταιρειών».
Ο επίτροπος Μεταφορών εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για τον τουρισμό, καλώντας σε προσεκτική δημόσια ρητορική. «Έχουμε μπροστά μας τουριστική περίοδο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και να αποφύγουμε την πρόκληση πανικού», ανέφερε.
