Τζανακόπουλος:Αντικοινοβουλευτική εκτροπή και παραβίαση όλων των κανόνων της Δημοκρατίας από τη ΝΔ

από Team MyPortal.gr
sms

Για αντικοινοβουλευτική εκτροπή και παραβίαση όλων των κανόνων της Δημοκρατίας από τη ΝΔ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι προκύπτει ένα «μείζων συνταγματικό θέμα». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που έκανε το κοινοβούλιο ήταν μια άτυπη, κατά παρέκκλιση του κανονισμού της Βουλής συμφωνία ότι η Βουλή θα μπορεί να νομοθετεί με μια διαδικασία που δεν προβλέπεται ούτε στο σύνταγμα, ούτε στον κανονισμό της Βουλής, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική νομοθέτηση θα αφορά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού». Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά την πανδημία και καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να συζητήσει και να ψηφίσει κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα που προβλέπεται στο σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται «για μια καθόλα εξωθεσμική διαδικασία κατά παράβαση της βουλής και του συντάγματος υπό συνθήκη ολικού περιορισμού των αντιπροσώπων να τοποθετηθούν». Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν προχωρήσει η ΝΔ τη διαδικασία στην πραγματικότητα θα έχει παραβιάσει κάθε κανόνα και θα έχει ξεπεράσει κάθε κοινοβουλευτικό όριο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να αίρονται οι περιορισμοί σε άλλα πεδία του κοινωνικού και να μην αίρονται οι περιορισμοί για τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου». Επιπλέον, συνέχισε, ότι «τίποτα δεν εμποδίζει τις Ελληνίδες βουλεύτριες και τους Έλληνες βουλευτές να είναι παρόντες και παρούσες στη διαδικασία της συζήτησης», καθώς η κυβέρνηση έχει μια σειρά από επιλογές για τη διεξαγωγή της συζήτησης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «εκτός ορίων κανονισμού και συντάγματος». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να «μην προχωρήσει σε αυτό το αντιδημοκρατικό ατόπημα και σε αυτήν τη μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν νομιμοποιείται ούτε καν να εκκινήσει τη συζήτηση» και ότι η κυβέρνηση είναι σε «συνθήκη εκτροπής που αφορά την ίδια τη βάση του πολιτεύματος». Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο «παραβιάζει τον κανονισμό και το σύνταγμα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις τις οποίες θέλει να εξυπηρετήσει».