Τσαβούσογλου: Ζήτησε από τις ΗΠΑ ίσες αποστάσεις με την Ελλάδα και… αποφασιστηκότητα για τα F-16

από Team MyPortal.gr
sms

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κρατήσει «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Προέτρεψε παράλληλα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, καθώς δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση για την παραλαβή τους.

«Οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει την ισορροπία στη σχέση τους με την Ελλάδα προς όφελός τους» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα παραμέλησε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και οι ΗΠΑ δεν έφεραν αντίρρηση για το θέμα»

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις αυτές ήταν άμεση, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι:

«Οι κατηγορίες που εξαπολύει η Τουρκία κατά της Ελλάδας ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα, τονίζουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης νήσων και προκλητικών ελληνικών ενεργειών.

Οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»

Εντωμεταξύ, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε πως «οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να αγοράσουν όπλα από τις ΗΠΑ. Εναντίον τίνος; Ενάντια στους Τουρκοκύπριους, εναντίον της Τουρκίας. Επειδή οι Ελληνοκύπριοι συνεργάστηκαν καλύτερα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αν το θέμα είναι χρήμα, μπορούν να δοθούν διαφορετικά κίνητρα. Αυτό σημαίνει σπάσιμο της ισορροπίας».

Για την πώληση των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν είμαστε μια χώρα που ακολουθεί πολιτική κωλυσιεργίας όπως η Ελλάδα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας» και κατέληξε ότι υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Κατά τ’ άλλα, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι με τον Μπλίνκεν συζήτησαν πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος αγοράς F-16, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ παραγωγική».

Επίσης, δήλωσε ότι έκαναν πρόταση στις ΗΠΑ να θεσμοθετηθούν οι συναντήσεις του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

«Δεν σχετίζονται τα F-16 με Σουηδία και Φινλανδία»

Για το αίτημα της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την αγορά νέων, σχολίασε πως «λέμε ότι το αίτημα της Τουρκίας για F-16 και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν σχετίζονται και το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρέπει να τα εμφανίζει ως σχετικά».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, η αντίθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα F-16 μπορεί να ξεπεραστεί.

Κατά τη συνάντηση συζήτησαν και το θέμα της Συρίας, όπως είπε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να επικεντρωθούν εκ νέου στη Συρία, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν ορισμένες από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στην Τουρκία, ειδικά τον Οδικό Χάρτη της Μάνμπιτζ.

Τέλος, δήλωσε ότι κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Τουρκία.