Δεν είναι ρεαλιστικό για τη Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ εντός τριών ετών, αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατόν εντός πέντε χρόνων ακολουθώντας τις σωστές ενέργειες, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Η προηγούμενη κυβέρνηση στόχευσε σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά τα αδύναμα φορολογικά έσοδα και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού έθεσαν τον στόχο αυτό εκτός πραγματικότητας, σχολιάζει το Reuters.
«Τρία χρόνια δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε από οικονομική άποψη ούτε από την άποψη της ανάπτυξης. Αλλά το να γίνει σε πέντε χρόνια είναι δυνατόν», δήλωσε ο Βιλερουά, που είναι επίσης ένας από τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία της. Η κυβέρνηση επί του παρόντος αναμένει το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ – πάνω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι ανοικτός στην αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους και για κάποιες επιχειρήσεις καθώς η χώρα πασχίζει να συγκρατήσει το έλλειμμα. Αναμένονται επίσης μειώσεις στις δαπάνες, κάτι που ο Βιλερουά δήλωσε στη συνέντευξή του ότι στηρίζει.
Η κυβέρνηση να έχει οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2025 ώστε να τον παραδώσει στους νομοθέτες το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, εάν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Σε μια ένδειξη των ανησυχιών των επενδυτών για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε πρόσκαιρα χθες πάνω από αυτό της Ισπανίας, για πρώτη φορά από το 2008.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters