Τουρκία: Ξεπέρασε το 60% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

από Team MyPortal.gr
sms

Στο 61,5% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο λόγω των πρόσφατων αυξήσεων στους φόρους αλλά και της συνεχούς εξασθένισης της λίρας, λίγο κάτω από τις προσδοκίες, ενώ αυξήθηκε για τρίτο σερί μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ήταν 4,75%,ενώ σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί στο 61,7%.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 85% πέρυσι, αφού ένας επιθετικός κύκλος μείωσης των επιτοκίων προκάλεσε μια ιστορική κατάρρευση της λίρας στα τέλη του 2021.

Όμως, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε πορεία υιοθετώντας πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 26% και υποχώρησε 0,2% την ημέρα στις 27,5005 λίρες ανά δολάριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 70% περίπου μέχρι το τέλος του έτους και να φθάσει το 75% γύρω στον Μάιο του επόμενου έτους πριν παγιωθεί, λένε οι οικονομολόγοι και η κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 30%, αυστηροποιώντας την πολιτική της για τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Από την πολιτική στροφή του Ιουνίου, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2.150 μονάδες βάσης για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Μετά την αλλαγή πολιτικής, η S&P αναθεώρησε τις προοπτικές της Τουρκίας σε «σταθερές» από «αρνητικές» την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ο Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας που διόρισε ο Ερντογάν τον Ιούνιο, πρόκειται σήμερα να μιλήσει στο κοινοβούλιο

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 3,40% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο για ετήσια αύξηση 47,44%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου στατιστικής.