Τουρκία: Εκλογές στις 14 Μαΐου με εντολή Ερντογάν – Αντί-NAVTEX και προκλήσεις κατά της Ελλάδας

από Team MyPortal.gr
sms

Τη στιγμή που η Τουρκία οδηγείται με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόωρες εκλογές στις 14 Μαΐου κι ενώ επίκειται στην Ουάσινγκτον το τετ-α-τετ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντριου Μπλίνκεν, η Άγκυρα ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία εξέδωσε παράνομη αντί-Navtex, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα της χώρας μας και παραβιάζοντας ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, με τη νέα αντί-Navtex η τουρκική πλευρά διεκδικεί αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν, την ίδια στιγμή, και οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
Ειδικότερα, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν συνολικά 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, από 28 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 14 ήταν οπλισμένα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

«Παραλήρημα» Μπαχτσελί: «Γλώσσα φιδιού η ελληνική»

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιδόθηκε, για πολλοστή φορά, στις γνωστές «κορώνες» του, παρομοιάζοντας την ελληνική γλώσσα με «γλώσσα φιδιού».

Σε μια προσπάθεια να επιτεθεί σε βάρος του επικεφαλής του Ρεπουμπικανικού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Μπαχτσελί δήλωσε:

«Η γλώσσα του Κιλιτσντάρογλου είναι η γλώσσα των Ελλήνων, η γλώσσα του φιδιού, η γλώσσα των εχθρών των Τούρκων. Η ανίερη συμμαχία, η οποία δεν μπορεί να βρει υποψήφιο πρόεδρο, αποτελεί ένα εχθρικό εμπόδιο για την Τουρκία», δήλωσε.

Απειλές και από τον Ερντογάν: Η Ελλάδα βλέπει ως απειλή την αμυντική μας βιομηχανία

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν παρέλειψε για άλλη μία φορά να αναφερθεί στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι χώρες όπως η Ελλάδα «βλέπουν ως απειλή και επιτίθενται στον στρατό και την αμυντική βιομηχανία μιας χώρας».

Μάλιστα τόνισε ότι «μπορούμε να κατανοήσουμε τα ξεσπάσματα της Ελλάδας, αν και το βρίσκουμε αδικαιολόγητο» υποστηρίζοντας ότι «δεχόμαστε την γκρίνια όσων βλέπουν τη στρατιωτική ισχύ της χώρας μας ως απειλή για τον εαυτό τους», ωστόσο «αυτό που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε είναι η δυσπεψία ενός κόμματος αυτής της χώρας ενάντια στον στρατό και την αμυντική μας βιομηχανία».

Η συμβολική 14η Μαΐου για τις εκλογές και η αναφορά στον Μεντερές

Όπως γνωστοποίησε στη συνεδρίαση της ΚΟ του AKP ο Ταγίπ Ερντογάν, οι κάλπες στη γειτονική χώρα θα στηθούν στις 14 Μαΐου.

«Στις 14 Μαΐου 1950, ο αείμνηστος Μεντερές είπε “φτάνει πια” και βγήκε από την κάλπη με μεγάλη νίκη», δήλωσε με νόημα ο Τούρκος προέδρος.

Χωρίς να ανακοινώνει σαφώς την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ο αρχηγός του κράτους άφησε να εννοηθεί πως θα είναι “73 χρόνια” μετά τη νίκη του (συντηρητικού) Δημοκρατκού Κόμματος το 1950 δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο ‘Τραπέζι των Έξι’ [την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης] την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια”, είπε σε βουλευτές του κόμματός του, AKP, στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν ο πληθωρισμός και έχει αρχίσει να μειώνεται. Ελπίζω ότι θα τα δούμε όλα μαζί, υποχωρώντας γρήγορα στο 30% τους επόμενους μήνες».

Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι καμία εκλογική μάχη δεν είναι εύκολη αλλά είναι έτοιμος να τα δώσει όλα και σε αυτή την αναμέτρηση.
Σημειώνεται ότι το Ραμαζάνι και η νηστεία που επιβάλλει στους πιστούς θα είναι φέτος από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 21 Απριλίου.

Ο Ερντογάν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος, έγινε πρωθυπουργός το 2003 προτού τροποποιήσει το Σύνταγμα και γίνει πρόεδρος που εκλέγεται απευθείας από τον λαό με καθολική ψηφοφορία το 2014. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα σε περίπτωση νίκης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από τον Αντνάν Μεντερές και τους υποστηρικτές του, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, είχε κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 προτού ανατραπεί δέκα χρόνια αργότερα από στρατιωτικό πραξικόπημα και διαλυθεί στη συνέχεια.

Ο Ερντογάν συγκρίνει συχνά τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στη συντηρητική πτέρυγα του εκλογικού σώματος.

Το «Τραπέζι των Έξι» είναι μια εκλογική συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP (κληρονόμος του Μουσταφά Κεμάλ).

Μόνο το (φιλοκουρδικό, δημοκρατικό αριστερό) HDP, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συμμετέχει στη συμμαχία αυτή.

Η Τουρκία και η οικονομία της σε σταυροδρόμι

Στον δρόμο προς τις κάλπες οι Τούρκοι, οι οποίοι πλήττονται εδώ και χρόνια από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές κρίσεις, καλούνται να αποφασίσουν σύντομα εάν θα προχωρήσουν με το «όραμα» του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για μια βαριά διοικούμενη οικονομία ή θα το εγκαταλείψουν, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Με τους ψηφοφόρους να βρίσκονται σε σταυροδρόμι, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν τον Μάιο, θα καθορίσουν εάν ο Ερντογάν, 68 ετών, θα εισέλθει σε τρίτη δεκαετία στην εξουσία.

Οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Οι διαχειριστές κεφαλαίων είπαν στο Reuters ότι ακόμη και ο υπαινιγμός μιας νίκης της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό ράλι στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, προοιωνίζοντας ανάκληση των «Erdonomics».

Ωστόσο ο δραστικός μετασχηματισμός της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών σημαίνει ότι μια τέτοια αλλαγή θα φέρει τις δικές της αβεβαιότητες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να διατηρήσει την προεδρία ενώ το κόμμα του με ισλαμικές ρίζες χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.