Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον δανεισμό του 2023

από Team MyPortal.gr
sms

Αυτοκίνητο

Τεχνολογία

Έκδοση για Desktop»

ΓΔ 16:56   819,53  -0,43%  -3,56 36,21 εκ. €

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον δανεισμό του 2023

Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 16:00

FacebookTwitterLinkedIn

Του Τάσου Δασόπουλου 

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Εφικτή θα είναι η έξοδος στις αγορές και το 2023, παρά την αλματώδη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία θα συνεχιστεί, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται για επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έως τώρα, συνεχίζει να αυξάνεται.

Τη διέξοδο δίνει το σχετικά πρόσφατο παρελθόν στο οποίο -λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζε η Ελλάδα- μεγάλο μέρος του χρέους είχε εξασφαλιστεί με συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (swap), οι οποίες διασφαλίζουν ότι το χρέος που εκδόθηκε σε κυμαινόμενα επιτόκια, θα αποπληρωθεί με σταθερά.

Η πολύπλοκη διαδικασία της αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον με τη μορφή swap επιτοκίων έρχεται και πάλι στο τραπέζι λόγω της μεγάλης νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές.

Οι πρόωρες αποπληρωμές σε ΔΝΤ και η δεύτερη δόση ύψους 2,65 δισ. από το διμερές δάνειο με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF), που αναμένεται να αποπληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου και η πρόωρη λήξη παλαιότερων swap επιτοκίου απελευθερώνουν τέτοια “ασφάλιστρα κινδύνου” ύψους περίπου 10 δισ. από χρέος το οποίο έχει αποπληρωθεί πρόωρα. Τα swap αυτά μπορούν να ανανεωθούν για να καλύψουν νέες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες θα κοστίζουν στο ΥΠΟΙΚ λιγότερο από τα επιτόκια της αγοράς.

Ενδεικτικά, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι με τη χρήση τέτοιων προϊόντων μπορεί να “κατέβει” το κουπόνι ενός 10ετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται με απόδοση 5% στο 3%, ανεβάζοντας παράλληλα και την τιμή του ομολόγου. Το όφελος των προεξοφλήσεων χρέους και των swap φαίνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όπου το 2023, είναι ο πρώτος χρόνος στον οποίο οι τόκοι μετά τα swap, θα είναι 5,550 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 300 εκατ. ευρώ λιγότεροι, από τους τόκους προ των swap που θα έφταναν τα 5,85 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια, με στόχο οι νέες εκδόσεις που θα γίνουν να αυξήσουν τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων στην αγορά και για να διατηρήσει η Ελλάδα, τον τίτλο του κανονικού εκδότη ομολόγων και όχι για να καλύψουν κάποιες άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του δημοσίου. Ωστόσο η εκδοτική δραστηριότητα για τον επόμενο χρόνο, δεν αναμένεται να ξεπεράσει την φετινή, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 7,9 δισ. ευρώ με τις εκδόσεις που έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου.

Τα διαθέσιμα του δημοσίου 

Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μοιραία θα πέσει τον επόμενο χρόνο κυρίως στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου τα οποία δεν θα μείνουν στο σημερινό ύψος των 39-40 δισ. ευρώ. Με βάση υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες.

Αυτό, θα γίνει με τη χρήση των περίπου 25 δισ. από το σύνολο των διαθεσίμων, όσα περίπου είναι τα έσοδα από εκδόσεις ομολόγων, τα οποία μπορούν να κινηθούν άμεσα και όχι με τα χρήματα που δόθηκαν από τον ESM, με το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Επιπλέον βοήθεια θα προσφέρει και το γεγονός ότι τον επόμενο χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 4,1% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος.

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΙΚ θα έχει κατά νου ότι οι εκδόσεις των ομολόγων του δημοσίου και κυρίως τα επιτόκια κάθε έκδοσης, θα αποτελούν σημείο αναφοράς και για τον δανεισμό των τραπεζών και τελικά της πραγματικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό και το 2023 επιδίωξη είναι παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, ο δανεισμός να γίνεται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αγοράς.