Το ρούβλι ενισχύεται επιστρέφοντας σε προ πολλών ετών υψηλά έναντι δολαρίου, ευρώ

από Team MyPortal.gr
sms

Το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκε τη Δευτέρα, επιστρέφοντας σε υψηλά πολλών ετών έναντι του δολαρίου και του ευρώ, υποστηριζόμενο από τα capital controls και την ερχόμενη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα.

Στις 10.45 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι ήταν 2,5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 58,74 (RUBUTSTN=MCX), όχι πολύ μακριά από το 57,0750, το ισχυρότερο σημείο του από τα τέλη Μαρτίου 2018, που σημειώθηκε την Παρασκευή. Είχε κερδίσει 2,3% για να πωλείται στα 61,38 έναντι του ευρώ , πλησιάζοντας το ισχυρότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2015 στα 59,02, που έφτασε επίσης την Παρασκευή.

Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά την οικονομική κρίση πλήρους κλίμακας στη Ρωσία, καθιστώντας το, το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, αν και υποστηρίζεται τεχνητά από ελέγχους που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για να προστατεύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρούβλι ωθείται από εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές που είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα μετά τις κυρώσεις από τη Δύση που πάγωσαν σχεδόν τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας. Οι ρωσικές απαιτήσεις να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια συνέβαλαν επίσης στο πρόσφατο ράλι του ρουβλίου, δήλωσαν αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η προμήθεια ξένου νομίσματος από εξαγωγείς, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ερχόμενη φορολογική περίοδος στο τέλος του μήνα που συνήθως ωθεί τις εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές να μετατρέψουν τα έσοδα από συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καλύψουν τις εσωτερικές τους υποχρεώσεις ,υποστηρίζουν το ρωσικό νόμισμα, ανέφερε η BCS Express σε σημείωμα.

Η εφημερίδα Vedomosti ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη πηγές, ότι η κεντρική τράπεζα άρχισε να αγοράζει ξένο νόμισμα προκειμένου να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ενίσχυση του ρουβλίου. Η κεντρική τράπεζα διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «αυτές οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Αν η κεντρική τράπεζα πραγματοποιούσε τέτοιες παρεμβάσεις, η επίδραση στην ισοτιμία του ρουβλίου θα ήταν πιο αισθητή, σχολίασαν οι αναλυτές της Promsvyazbank. «Παρόλα αυτά, τέτοιες ειδήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην αγορά και να προκαλέσουν αποδυνάμωση του ρουβλίου», πρόσθεσαν.