Γράφει ο «Γέρων»
Έξαλλος, λένε οι κοινοβουλευτικές πηγές μου, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον βουλευτή του Δημήτρη Κυριαζίδη. Όχι μόνο για τα όσα είπε αλλά και γιατί δεν ζήτησε άμεσα συγγνώμη και όταν το έκανε το είπε με μισόλογα. Για αυτό και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας, η επιτροπή δεοντολογίας συνεδρίασε άμεσα και αποφάσισε ομόφωνα την διαγραφή του για αντισυναδελφική συμπεριφορά. Η επιτροπή δεοντολογίας αποτελεί από τον Γιάννη Τραγάκη, που προεδρεύει, τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα και τους βουλευτές Αθανάσιο Δαβάκη και Θόδωρο Καράογλου. Μαθαίνω ότι ο Κυριαζίδης μπήκε στη συνεδρίαση της επιτροπής με σκυμμένο το κεφάλι αλλά ήταν πλέον πολύ αργά…
Τα εύσημα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι μόνο απέσπασε η υπουργός Οικονογενειακής Πολιτικής Σοφία Ζαχαράκη για την άμεση παρέμβαση και απάντησή της προς τον Κυριαζίδη.
Μαθαίνω ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση στην κυβέρνηση ενοχλήθηκαν από τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου αλλά και για τα χειροκροτήματα βουλευτών, όπως οι Χρυσομάλης, Καρασμάνης και Αθανασίου, μετά την ομιλία Σαμαρά.
Και κάτι από το ΠΑΣΟΚ… Έφτασαν στα αυτιά μου σχόλια προερχόμενα από βουλευτές και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγαν πως από την τριήμερη διαδικασία ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις του Παύλου Γερουλάνου και όχι του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μετά τη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόταση μομφής, πληροφορούμαι πως ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στον επικείμενο ανασχηματισμό που τοποθετείται αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν σκέψεις στο Μαξίμου για την θέσπιση θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης με πιθανότερο σενάριο να οριστεί σε αυτήν ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο ανασχηματισμός είναι δύσκολο παζλ όχι μόνο για την επιλογή των προσώπων αλλά και για τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν το νέο κυβερνητικό αφήγημα και την πρόθεση για βαθιές αλλαγές στο κράτος.
Πάντως από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα κινηθεί με αιχμή την συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με στόχο αλλαγές που θα αλλάξουν το κράτος. Ήδη έχουν μπει από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, της αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ομολογουμένως ο Στέλιος Αγγελούδης τα πήγε καλά τον πρώτο χρόνο της διοίκησής του. Όμως ξέρει πως από εδώ και πέρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα καθώς θα αυξηθούν οι απαιτήσεις των δημοτών. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης θέλει να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα για την πόλη και στο πλαίσιο αυτό είχε μπει η πρόταση να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2030, ώστε αυτή η μεγάλη διοργάνωση να «τραβήξει» μπροστά μια σειρά μεγάλων έργων για την πόλη. Πληροφορούμαι από το Μαξίμου πως η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Αγγελούδη, δεν είδαν θετικά την πρόταση. (Θα μου πείτε εδώ το Εθνικό Κολυμβητήριο έκλεισε…) Παρά ταύτα ο δήμαρχος επιμένει στο στόχο του και έβαλε στο δημόσιο διάλογο μια σειρά παρεμβάσεων όπως ο προαστιακός Μετρό-Αεροδρόμιο και έτσι προτίθεται να συνεχίσει
Εκατοντάδες τα μηνύματα των πολιτικών προσώπων για την σημερινή ημέρα της γυναίκας. Ξεχωρίζω το μήνυμα της πολιτεύτριας της ΝΔ Αφροδίτης Νέστορα που εστίασε στην θέση της γυναίκας στην πολιτική: «Εν έτει 2025, γίνεται “είδηση” όταν αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης ή εκλέγεται σε κάποιο αξίωμα. Οι ποσοστώσεις μπορεί να βοηθούν, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα ούτε της ουσιαστικής συμμετοχής ούτε της “γυάλινης οροφής” που συναντάει η γυναίκα και στην πολιτική. Χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις και έμφυλος εγραμματισμός, ώστε στην πράξη η γυναίκα να είναι ίση και στην πολιτική. Οι γυναίκες που ασχολούμαστε με τα κοινά στη Θεσσαλονίκη έχουμε και μια μεγάλη ευθύνη. Να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη της πόλης στην πρωτοπορία τους σε ό, τι αφορά στη συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική, με κορωνίδα την εκλογή το 1952 της πρώτης Ελληνίδας βουλευτή, της Ελένης Σκούρα», έγραψε και προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο.
Μαθαίνω ότι υπάρχει ένας πρώην πολιτευτής της ΝΔ που κυκλοφορεί σενάρια για νέο κόμμα Καραμανλη-Σαμαρά και διαδίδει πως θα έχει κεντρική θέση και αναζητεί και στελέχη. Προφανώς όνειρα ή πόθοι, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Πιο πίσω, για μετά το Πάσχα, πάει η κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για την αξιολόγηση του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης (με μεγάλες αλλαγές και στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών) που θα παρουσιάσει μέσα στον Μάρτιο το Υπουργείο Εσωτερικών.