«Το όνομα της κρίσης είναι Δένδιας»: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για διπλωματικό επεισόδιο

από Team MyPortal.gr
sms

Με ειρωνικά σχόλια και αιχμές αναφέρεται στο διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη ο τουρκικός Τύπος, αναδεικνύοντας την ενόχληση της Άγκυρας για τη… χαμένη ευκαιρία παγίδευσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Το πείσμα Δένδια δημιούργησε την κρίση» σχολιάζει σκωπτικά η εφημερίδα Hurriyet, ενώ η Yeni Safak γράφει:

«Το όνομα της κρίσης είναι Δένδιας».

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER κάνει λόγο για «διπλωματικό σκάνδαλο».

Συμπληρώνει δε, πως στη βάση του ζητήματος υπάρχει η Τουρκία.

«Διότι η Τουρκία με τη Λιβύη έχουν υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Αυτή η συμφωνία είναι νόμιμη. H οργή της Αθήνας για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, τώρα πια έφτασε στο σημείο να καταργεί και τους κανόνες ευγενείας».

 

Με τη σειρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global κάνει λόγο για «επεισοδιακή επίσκεψη» Δένδια στη Λιβύη.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Τρίπολη αλλά δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το παρασκήνιο

Το διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε χθες, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αποκαλύπτει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τη Λιβύη: πρώτον, ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ένας αναξιόπιστος συνομιλητής και δεύτερον ότι συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα.

Η Αθήνα απάντησε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην «παγίδα» που επιχείρησε να στήσει η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μάνγκους, με τον Νίκο Δένδια να μην κατεβαίνει καν από το κυβερνητικό αεροπλάνο όταν αντελήφθη ότι περίμενε να τον υποδεχτεί η γυναίκα που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε φτάσει στην Τρίπολη για να συναντηθεί μόνο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων -μεταξύ των οποίων και με τον στρατάρχη Χαλίδα Χαφτάρ.

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα μίλησε για αθέτηση της συμφωνίας από πλευράς της Τρίπολης ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αντέδρασε οργισμένα, ανακαλώντας τον επιτετραμμένο στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «προσβολή του λιβυκού λαού» και εκδίδοντας μια ανακοίνωση καταδικάζοντας το περιστατικό, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα αντιδράσει.

Ενδεικτικό της στενής σχέσης της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα είναι ότι οι λιβυκές αντιδράσεις μεταδόθηκαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης -οι Τούρκοι θα επιθυμούσαν διακαώς να σχολιάσουν τη συνάντηση Δένδια – Μάνγκους ως έμμεση αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ελλάδα.

Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «διπλωματική αυθάδεια» του υπουργού Νίκου Δένδια αλλά και για «φιάσκο», αναδεικνύοντας τον εκνευρισμό της κυβέρνησης για το περιστατικό.

Για ακόμη μια φορά, διαφαίνεται ότι η Άγκυρα αποτελεί «ταραξία» της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι τεταμένη.

Η θέση της Αθήνας επί του ζητήματος είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται στην εξής φράση: κανείς δεν θα μας επιβάλλει με ποιον θα συναντηθούμε.