Το μήνυμα της Νατάσας Παζαϊτη-Καραμανλή για την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού

από Team MyPortal.gr
sms

“Άγνοια κινδύνου, ημιμάθεια, έλλειψη σωστής ενημέρωσης, φόβος. Σε κάθε έκφραση της ζωής μας ο αρνητικότερος παράγοντας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για την εκπλήρωση των στόχων μας είναι ο φόβος. Στον τομέα της υγείας, η συχνότερη έκφανσή του είναι ο φόβος των εξετάσεων. Αποφεύγουμε τις εξετάσεις σαν να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να ξορκίσουμε το κακό. Έτσι όμως στερούμε από την υγεία μας την προστατευτική ασπίδα που μας προσφέρει ο τακτικός διαγνωστικός έλεγχος”, γράφει σε άρθρο της η Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού και Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού, Νατάσα Παζαϊτη-Καραμανλή.

Η πρώην πρώτη κυρία της χώρας αναφέρει ότι οι γυναίκες συχνά βιώνουν το φόβο μπροστά στον καρκίνο του μαστού. “Βιώνουμε την απειλή της νόσου ως μία επίθεση σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας: στην προσωπική μας ζωή, την κοινωνική και την επαγγελματική. Πέρα από την υγεία μας, αισθανόμαστε πως πλήττεται και η γυναικεία μας υπόσταση. Μπροστά σε αυτόν τον κατακλυσμό αρνητικών συναισθημάτων η ανησυχία και η αγωνία μετατρέπονται σε απόγνωση. Και το στάδιο αυτό αποτελεί το πιο επικίνδυνο στάδιο της νόσου.

Ο φόβος όμως αυτός μπορεί να μετατραπεί από εχθρός σε σύμμαχο των γυναικών. Από τροχοπέδη, να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για να φροντίσουμε την υγεία μας”, αναφέρει η κ. Παζαϊτη.

Δείτε απόσπασμα από το άρθρο της:

Προσέχουμε για να έχουμε

Το σημαντικότερο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη. Γιατί ο καρκίνος του μαστού όταν διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύεται πλήρως. Εμείς οι γυναίκες οφείλουμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, να προφυλάξουμε την υγεία μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή μας. Και ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος που περιλαμβάνει τη μαστογραφία, τον υπέρηχο μαστού και την κλινική εξέταση μαστού. Για να είναι ασφαλής, έγκαιρη και έγκυρη η διάγνωση, ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση του προληπτικού ελέγχου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς σε άρτια εξοπλισμένες και σύγχρονες μονάδες μαστού.

Ως γυναίκα κι εγώ, κατανοώ τους φόβους, τους προβληματισμούς και τις αναστολές σας. Ως χειρουργός μαστού συστρατεύομαι στο πλευρό σας. Στο Metropolitan General δημιουργήσαμε την Πρότυπη Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού που αποτελείται από μία ομάδα ιατρών υψηλής εξειδίκευσης στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του μαστού. Σας περιμένουμε να συζητήσουμε τις ανησυχίες σας, να οργανώσουμε τον προληπτικό σας έλεγχο και να σχεδιάσουμε το ιδανικό για σας θεραπευτικό μοντέλο.

Τη μάχη για την πρόληψη, την υγεία και τη ζωή θα την δώσουμε και θα την κερδίσουμε μαζί.