Το “εμβόλιο” για τη Θεσσαλονίκη, το 2021

 Θα τραγουδήσουμε με πάθος το χριστουγεννιάτικο άσμα “Πάει ο παλιός ο χρόνος”. Μία δύσκολη, πρωτόγνωρη χρονιά, μια χρονιά που όλοι θέλουμε να την ξεχάσουμε. Η οικονομική καταστροφή, οι επιπτώσεις της ύφεσης που θα φανούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα προδιαγράψουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Τι περιμένει η Θεσσαλονίκη από το νέο έτος; Μία πόλη χτυπημένη από την οικονομική κρίση, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις δίνουν μεγάλο αγώνα για να μην κλείσουν οριστικά. Με από όλα αυτά, ο κορωνοϊός ήρθε στην ζωή μας. Η εξίσωση που δημιούργησε για τη πόλη μας είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά όχι άλυτη. Το εμβόλιο είναι ένα και λέγεται κεφάλαιο κίνησης.

Ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει αναφέρει πως η πόλη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Το πρόγραμμα επιχορήγησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με κεφάλαιο κίνησης, μή επιστρεπτέο είναι μια τονωτική ένεση αλλά απαιτούνται νέα ποσά για νέες ενισχύσεις. Η μόνη λύση είναι η στήριξη των επιχειρήσεων καθώς το αποτέλεσμα θα είναι πρώτον η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η πρόσληψη νέων εργαζόμενων και βέβαια η μείωση των λουκέτων.

Η Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας δεν είναι η εμπορία καφέ. Η Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Οι νέοι της πόλης μας έχουν ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και η μόρφωση τους έχει κατεύθυνση προς τις νεοφυής επιχειρήσεις. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, με την CISCO, την Pfizer να έχουν δημιουργήσει παράρτημα στην πόλη μας. Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει η διαρροή νέων στο εξωτερικό αλλά και κάτι παραπάνω. Η χώρα μας και κυρίως η Θεσσαλονίκη να δημιουργήσει το κλίμα, το κίνητρο, τη διάθεση της επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων στην χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη, χρειάζεται, όμως η ουσία.

No Comments Yet

Comments are closed