Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους, στο δρόμο, στο σπίτι είναι αδιαπραγμάτευτο

Πολυμεράς Βαγγέλης

του Βαγγέλη Πολυμερά

Σύμβουλος Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

Tο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους, στο δρόμο, στο σπίτι είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Δήμος δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τις κρατικές αρχές. Λειτουργεί όμως άμεσα-δυναμικά-συμπληρωματικά και επικουρικά.

Μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή Δήμο για τους κατοίκους του; Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο που άπαντες θα απολαμβάνουν ένα αίσθημα ασφάλειας;

Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης της τοπικής μας κοινωνίας. Η πρώτη, αφορά την εύρεση οικονομικών πόρων που θα καλύψουν την υλοποίησή του. Σε αυτό η παράταξή μας έχει την δυνατότητα να βοηθήσει έμπρακτα.

Η δεύτερη προϋπόθεση σχετίζεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων, τακτικών και συνεργασιών προκειμένου ο Δήμος αφενός να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό (ο οποίος δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος αλλά να είναι άκρως αποτελεσματικός) και αφετέρου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις υπάρχουσες υποδομές.  Ποιες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν, προκειμένου οι πολίτες να διακατέχονται από συναισθήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες;

  1. Φωταγώγηση της πόλης με νέας τεχνολογίας φωτιστικά LED όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους αλλά σε κάθε στενό των περιοχών του Δήμου μας ώστε να εκλείψει κάθε παραβατική διάθεση που γεννά το σκοτάδι και το ημίφως. Η έλλειψη επαρκούς φωτισμού γεννά εγκληματικότητα, καθώς το σκότος παρέχει άσυλο σε κάθε λογής παραβατική συμπεριφορά. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες αποδίδουν κατά πολύ ανώτερο φωτισμό, ενώ συγχρόνως είναι οικονομικότατοι σε κατανάλωση σε σχέση με τους υπάρχοντες.
  2. Τοποθέτηση νέων στύλων φωτισμού όπου απαιτείται ύστερα από χαρτογράφιση των περιοχών.
  3. Εγκατάσταση καμερών ασφαλείας σε ευαίσθητους κοινόχρηστους χώρους. Κρίνεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο επιτακτική η ανάγκη για τοποθέτησή τους προκειμένου να συνδράμουν στην δημόσια ασφάλεια. Η βιντεοσκόπηση έχει αποδειχθεί το πλέον πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση κάθε λογής παραβατικότητας, από μικροκλοπές και συμπλοκές, μέχρι την αρπαγή παιδιών.
  4. Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας με αύξηση του δυναμικού της και αναβάθμιση των υπηρεσιών της.
  5. Στενή συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα σηματοδοτήσει πληρέστερες αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή, μέσω εμφανούς αστυνόμευσης και μόνιμης παρουσίας ειδικών μονάδων ΟΠΚΕ της αστυνομίας κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που κρίνονται επικίνδυνες.
  6. Επιλογή και έναρξη συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για όλο τον Δήμο. Προϋπόθεση η εταιρεία να είναι αξιόπιστη, να διαθέτει μεγάλο στόλο αυτοκινήτων -περιπολικών τα οποία και θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά κάθε βράδυ για κάλυψη αναγκών του Δήμου. Η εταιρία θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη, και να συνεργάζεται με την αστυνομία και το αρμόδιο γραφείο του Δήμου ώστε να εξασφαλίζεται η καθημερινή φύλαξη και προστασία 365 μέρες το χρόνο. Επίσης από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί θα πρέπει να διατηρεί τη φύλαξη του συνόλου της δημοτικής περιουσίας και της περιουσίας των πολιτών.

Ως Βαγγέλης, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτά τα οποία αναφέρεται – θα υλοποιηθούν. Δεν ζητάμε να αλλάξουμε τον Κόσμο. Ζητάμε να τον βελτιώσουμε.

No Comments Yet

Comments are closed