Το χρονολόγιο των ευθυνών για το lockdown της Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό πως η διαχείριση της πανδημίας γίνεται κεντρικά και τα μέτρα προτείνονται από την επιτροπή λοιμωξιολόγων και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Η αύξηση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο δείχνει τελικά, τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από το ΑΠΘ και την έρευνα που πραγματοποιείται στα λύματα της πόλης για την ποσότητα ιιοκού φορτίου προκύπτει :

 

5 /10: Τα λύματα της πόλης ήταν περίπου …covid-free.

12 και 14 Οκτωβρίου: 290%, το ιϊκό φορτίο αυξήθηκε σχεδόν 3 φορές

21/10:  500% .Μία εβδομάδα μετά, το ποσοστό αυξήθηκε άλλες δύο φορές και έφτασε τις 5.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του φορτίου προκάλεσε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ.. Χαρδαλιά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρώτη απόφαση είναι η Θεσσαλονίκη να αλλάξει επίπεδο και από το 3 να ανέβει στο 4, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα μέτρα  και στην αυστηροποίηση του πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοιού.

22 / 10: Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την επόμενη μέρα στις 22 Οκτωβρίου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την παρουσία του του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Η σύσκεψη διήρκησε δυο ώρες.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας.

Έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς για την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της. “Η Θεσσαλονίκη μόλις μπήκε στο πορτοκάλι. Έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται. Όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, ελέγχους, ενεργοποίηση των πάντων. Κάνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα και επίσης ειδικά στη Θεσσαλονίκη και εν όψει των επόμενων ημερών που φαντάζει σαν ένα πενθήμερο το οποίο θα υπάρξει μετακίνηση χρειάζεται προσοχή στις οποίες μετακινήσεις”.

27/10:  1000%.  Τα μέτρα που ελήφθησαν αποδείχθηκαν ελλιπέστατα, παρά το γεγονός πως για περισσότερες από δέκα μέρες, το ιϊκό φορτίο στα λύματα παρουσίαζε συνεχή και σταθερή αύξηση. Μεγαλύτερη απόδειξη των ελλιπών μέτρων είναι πως το ιϊκό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά δέκα φορές 1000%, στις 27 Οκτωβρίου.

Αντί να ληφθούν σκληρά μέτρα, ειδικά ενόψει του εορταστικού πενθημέρου και ενώ τα στοιχεία έδειχναν ότι ο κορωνοιός κάλπαζε στην Θεσσαλονίκη, η αντίδραση της πολιτείας ήρθε στις 29 του μήνα.
29/10: Στο Κόκκινο Επίπεδο 4 (καθεστώς lockdown) μπαίνουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτiκής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι σήμαινε αυτό;

Πως η αγορά και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέμειναν ανοιχτά. Δύο μέρες μετά τα δραματικά στοιχεία ανάγκασαν την κυβέρνηση να θέσει την πόλη σε καθεστώς ολικού εγκλεισμού.
2/11: Πέτσας: Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 ημέρες

No Comments Yet

Comments are closed