Tι να κάνουμε με το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη;

Σε όσους παρακολουθούν την αναθεωρητική και επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια η χθεσινή εξέλιξη με την απόφαση Ερντογάν (διότι ας μην γελιόμαστε, δική του ήταν) να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά, το παγκόσμιο αυτό χριστιανικό σύμβολο, σε τζαμί, δεν προκαλεί έκπληξη.

Ο Ερντογάν ασφαλώς με την κίνησή του αυτή δεν στοχεύει (μόνο) στην Ελλάδα. Θεωρώντας την Τουρκία ένα παγκόσμιο πολιτικό παίκτη η Ελλάδα του είναι μικρή για να βάλει απέναντι. Στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του, ειδικά στο πολιτικό του ακροατήριο, που απέχει από τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και το μεγαλύτερο μέρος του έλκεται από πολιτικές αναζωπύρωσης του εθνικού και θρησκευτικού φανατισμού. Στέλνει μήνυμα σε όλων των μουσουλμανικό κόσμο πως αυτός θα είναι ο παγκόσμιος εκφραστής του. Στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη και το δυτικό κόσμο πως είναι ισχυρός, ισότιμος συνομιλητής και πως θα πρέπει να διαπραγματεύονται μαζί του από το ίδιο ύψος.

Η απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί πληγώνει την ψυχή του έθνους μας. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει στεναχώρια, θυμός και οργή. Ζητούνται ηχηρές απαντήσεις από την Ελλάδα και όλους τους συμμάχους της, απ’ όλον τον ελεύθερο κόσμο που έως τώρα έχουν περιοριστεί σε χλιαρές δηλώσεις αποδοκιμασίες. Οι απαντήσεις όμως πρέπει να είναι πολιτικές. Δεν μπορεί το θυμικό να κυριαρχήσει της λογικής.

Μεταξύ των αντιδράσεων που ήδη πολλοί προτείνουν κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι και η αλλαγή χρήσης του σπιτιού στη Θεσσαλονίκη που μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν θα τον –ηρωοποιήσουμε βεβαίως κιόλας επειδή το 1935 αποφάσισε να γίνει μουσείο η Αγιά Σοφιά. Άλλοι προτείνουν να κλείσει, άλλοι να μετατραπεί σε μουσείο ποντιακού ελληνισμού, άλλοι καταθέτουν προτάσεις εν θερμώ.

Τρεις σημειώσεις πάνω σε αυτήν την ήδη εκτεταμένη συζήτηση:

  • Η Ελλάδα ανήκει στον πολιτισμένο, στον ελεύθερο και δυτικό κόσμο. Πιστεύει στη Δημοκρατία, σέβεται τα δικαιώματα των άλλων, σέβεται τη διαφορετικότητα και αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που την κατατάσσει (ευτυχώς) σε αυτόν τον χώρο. Ο δυτικός κόσμος δεν μπορεί να απαντάει έτσι στις προκλήσεις.
  • Ο χριστιανισμός δεν είναι εκδίκηση, δεν είναι τιμωρία και πολύ περισσότερο δεν είναι βία. Είναι αγάπη, καταλλαγή, πειθώ. Αυτό πρέπει να κυριαρχήσει ειδικά σε ένα θέμα που συνδέεται με το παγκόσμιο σύμβολο του χριστιανισμού.
  • Το κτίριο που σήμερα στεγάζει το μουσείο Ατατούρκ δεν είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Παραχωρήθηκε το 1935 από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος. Βρίσκεται επίσης εντός του χώρου του τουρκικού προξενείου. Δεν έχει επομένως δικαιώματα επ’ αυτού η Ελλάδα. Υποθέτω δεν προτείνει κανείς ασύμμετρες πολιτικές ενέργειες.

Η Ελλάδα και όλος ο χριστιανικός, ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος όπου γης σήμερα ξύπνησαν μουδιασμένοι, με βαρύ καιρό που δεν θυμίζει μέσον καλοκαιριού. Πρέπει να υπάρξει απάντηση στην Τουρκία και τον Ερντογάν που έχει χάσει κάθε μέτρο. Επιτέλους απάντηση ουσιαστική, έμπρακτη, χωρίς να του χαϊδεύουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε. κ.ά. τα αυτιά. Αλλά η απάντηση θα είναι έλλογη και πολιτική, θα είναι συμβατή με τις αξίες και τα ήθη που πρεσβεύει η Ελλάδα και η ορθοδοξία.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed