Τι λέει το ποτό που πίνεις για τα χρήματα που παίρνεις

από Team MyPortal.gr
sms

Το ποτό σου λέει πολλά για σένα. Μπορεί να αποκαλύψει την ηλικία σου, τις γευστικές σου προτιμήσεις και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διοργάνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας, μπορεί να «μιλήσει» και για το εισόδημα σου.

Το πρώτο συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, είναι μάλλον αυτονόητο: όσο περισσότερα λεφτά βγάζει ένας άνθρωπος, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να ξοδεύει μεγαλύτερα ποσά σε ποτά. Συμπεριφορά που δεν τη λες ούτε αφύσικη, ούτε άσχημη…

Οι αμειβόμενοι με πάνω από 40.000 λίρες ετησίως δήλωσαν, για παράδειγμα, ότι συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ πέντε μέρες την εβδομάδα σε ποσοστό 18% – το υψηλότερο συγκριτικά με τους πιο χαμηλόμισθους.

Πιο αναλυτικά, αυτά είναι τα ποσοστά των ανθρώπων που ήπιαν και τις πέντε μέρες της εβδομάδας που προηγήθηκε, με βάση το ετήσιο εισόδημά τους:

Πάνω από 9.999 λίρες: Το 8%
10.000-14.999 λίρες: Το 10%
15.000-19.999 λίρες: Το 10%
20.000-29.999 λίρες: Το 12%
30.000-39.999 λίρες: Το 14%
Πάνω από 40.000 λίρες: Το 18%

Τυπικά, αποδεικνύεται αυτό που πάντα πιστεύαμε για τον τύπο που πίνει περισσότερο στην παρέα: απλώς έχει περισσότερα λεφτά να ξοδέψει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να στερηθούν κάτι άλλο προκειμένου να δώσουν αρκετά λεφτά σε ποτά, αλλά λέει κάτι γι’ αυτούς που το κάνουν χωρίς να στερούνται. Στην πλειοψηφία τους, δεν πίνουν περισσότερο επειδή τους αρέσει περισσότερο το αλκοόλ, αλλά επειδή το σηκώνει η τσέπη τους.

Και η έρευνα συνεχίζει αναφέροντας ότι:

«Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 λίρες, αναφέρουν πως ήπιαν αλκοόλ την περασμένη εβδομάδα. Από την άλλη, το 29% όσων κερδίζουν λιγότερα από 10.000 λίρες, δήλωσαν πως δεν έχουν καταναλώσει καθόλου». Στην ίδια έρευνα, 29 εκατομμύρια άνθρωποι δήλωσαν πως πίνουν συχνά, με πιο εντυπωσιακό στοιχείο, τον αριθμό των 2.5 εκ. Βρετανών που δεν είχαν πρόβλημα να παραδεχθούν ότι τις ημέρες που θέλουν να πιουν το «κάτι παραπάνω» φτάνουν ως και τα 14 ποτήρια αλκοόλ.

Στην Ελλάδα μπορεί να μη φτάνουμε σε τέτοιες υπερβολές, αλλά τα ποτάκια μας θα τα πιούμε βρέξει – χιονίσει. Ακόμα κι αν δεν έχουμε λεφτά για τον ΕΝΦΙΑ ή το νέο λογαριασμό της ΔΕΗ.