Τι είναι το ρολόι με ταχύμετρο και πως το χρησιμοποιείς

από Team MyPortal.gr
sms

Μάλλον έχεις ξεχάσει ότι έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από το πρώτο έξυπνο ρολόι: θερμιδομετρητές, GPS, WiFi και τα σχετικά έχουν μεταμορφώσει το τοπίο της ωρολογοποιίας. Πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα μηχανικά ρολόγια είχαν εφευρεθεί από τον 18ο αιώνα.

Το ρολόι με ταχύμετρο είναι ένα τρανό παράδειγμα. Έχει μια αριθμητική κλίμακα τυπωμένη ή εγχαραγμένη γύρω γύρω και σου επιτρέπει να μετρήσεις τον χρόνο σου σε μια διαδρομή. Δεν σταματά τον χρόνο – αυτό το κάνει ο χρονογράφος – εν τούτοις είναι πολύ πιο χρήσιμος.

Η ιστορία τους μάλιστα είναι μακριά. Τα ρολόγια τσέπης του 19ου αιώνα είχαν ταχύμετρο ενώ τη δεκαετία του ΄30 άρχισαν να μπαίνουν ταχύμετρα και στα ρολόγια χειρός. Μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα ψηφιακά κομπιουτεράκια, το ταχύμετρο στην ουσία εκπροσωπούσε αυτή την πρακτική και λειτουργική προέκταση του χρόνου. Όπως αναπτύχθηκαν οι αγώνες ταχύτητας τη δεκαετία του ’50, έτσι ο χρονογράφος έγινε το πιο διαδεδομένο σπορ ρολόι (με πιο γνωστά τα Tag Heuer Carrera και Rolex Daytona) και έτσι, το ταχύμετρο μεταφέρθηκε στην ατσάλινη στεφάνη και άρχισε να έχει μια πιο τεχνική αισθητική.

Πως χρησιμοποιείται ένα ταχύμετρο

Κι όμως είναι πολύ πιο απλό στη λειτουργία του και όλα βασίζονται στην απλή σχέση μεταξύ ταχύτητας, απόστασης και χρόνου. Και όπως μάθαμε στα μαθηματικά του σχολείου, αν γνωρίζεις το ένα εκ των δύο, μπορείς να υπολογίσεις το τρίτο.

Ένα ταχύμετρο είναι σχεδιασμένο για να υπολογίσει την ταχύτητα – μετρώντας τον χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψεις μια γνώριμη απόσταση. Οι ενδείξεις των χιλιομέτρων στους δρόμους αποτελούν ένα καλό σημάδια για να ξεκινήσεις να υπολογίζεις τον χρόνο – και χρησιμοποιείς το μυαλό σου, μην καταφύγεις σε ένα ακόμη app…

 

Υπολογίζοντας την απόσταση

Δεν είναι αυτός ο ρόλος του, ωστόσο μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ταχύμετρο αντίστροφα για να υπολογίσετε την απόσταση. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ταξιδεύεις σε σταθερή ταχύτητα. Εάν όντως είσαι σίγουρος για τον ρυθμό σου, ξεκίνα τον υπολογισμό. Όταν ο δείκτης δευτερολέπτων συγχρονιστεί με την ταχύτητά σου, τότε έχεις ταξιδέψει ένα χιλιόμετρο.

Υπολογίζοντας άλλα πράγματα

Μάλλον δεν αφορά τον μέσο ιδιοκτήτη χρονογράφου, εκτός κι αν δουλεύεις σε εργοστάσιο, οπού ένα ταχύμετρο μπορεί να υπολογίσει την παραγωγή σε οποιαδήποτε χρονική απόσταση.

Τα καλύτερα Ταχύμετρα

Rolex Daytona

Ανήκει στην «αγία τριάδα» των χρονογράφων του 1960 και το Daytona θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό ρολόι αν δεν είχε την στεφάνη ταχύμετρου. Κατά τη διάρκεια των ετών, οι λεπτομέρειες έχουν αλλάξει και είναι αυτές που κάνουν κάθε Daytona να ξεχωρίζει. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις παρεμβάσεις στην αριθμητική ένδειξη όσο και στο ότι το τελευταίο Daytona απέκτησε κεραμική στεφάνη.

Omega Speedmaster 57

Αν αναζητάς έναν χρονογράφο για πρακτική χρήση, αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή είναι το Omega Speedmaster. Η λειτουργικότητά του είναι μια από τις πιο καθαρές, αγνές και απλές με ελάχιστες παρεμβάσεις.

Η επανέκδοση του πρώτου Speedy, από το 1957, είναι πιστή στο πρωτότυπο και ξεχωρίζει για τους πλατιούς δείκτες του. Όσον αφορά το ταχύμετρο, επίσης έχει μια εγχαραγμένη στεφάνη αντί για το ασπρόμαυρο του Speedmaster Professional – αυτού με το οποίο η NASA ταξίδεψε στο διάστημα.

TAG Heuer Monza

H υπεροχή της Tag Heuer στους χρονογράφους αγώνων είναι γνωστή και ευρέως καταγεγραμμένη και το Monza είναι ένα από τα πιο ωραία ρολόγια της. Αναβιώθηκε το 2015 και στη νέα του κατάμαυρη εκδοχή περιλαμβάνει ένα ταχύμετρο. Υπολογίζοντας ότι δεν θα θελήσει κανείς να μετρήσει ταχύτητες πάνω από 200χλμ/ω, η Tag Heuer προσέθεσε μια ακόμη κλίμακα στην απόσταση μεταξύ του 0 και του 220: έναν μετρητή παλμών που επιτρέπει να μετρήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας.

Baume & Mercier Capeland Shelby

Είμαστε όλοι γνώριμοι με τις συνεργασίες μεταξύ αυτοκινήτων και ρολογιών και, παρότι μερικές φορές κάποιες είναι κάπως κουρασμένες, αυτό σίγουρα δεν αφορά την Βaume & Mercier με το Capeland Shelby, μια συνεργασία που κρατάει μόλις λίγα χρόνια, αλλά έχει προσφέρει εξαιρετικά μοντέλα.

Οι αναφορές στα αυτοκίνητα φαίνονται στον δείκτη δευτερολέπτων και τις ρίγες στο καντράν, αλλά πιο εντυπωσιακό είναι το ταχύμετρο σε κίτρινο χρώμα στην άκρη του καντράν.

Sinn 910 Anniversary

Η γερμανική Sinn δεν είναι ούτε η πιο γνωστή ούτε η πιο εντυπωσιακή, αλλά έχει κερδίσει την φήμη της για τα αξιόπιστα, πρακτικά της σχέδια σε εξαιρετικές τιμές.

Το 910 anniversary μας αρέσει κυρίως για λειτουργικούς παρά για αισθητικούς λόγους. Είναι ένας από τους λίγους χρονογράφους που συμπεριλαμβάνει ταχυμετρική κλίμακα με λειτουργία δευτερολέπτων, που σημαίνει ότι μπορεί να χρονομετρήσεις με διαλείμματα.

IWC Ingenieur Chrono “Rudolf Caracciola”

Το 2016 η IWC ξεκίνησε την ανανέωση του Ingenieur της σε ένα πιο στρογγυλό σχήμα – αφού ήταν αρκετά ογκώδη τα παλαιότερα σχέδιά της – και αυτό είναι ένα από τα πρώτα της μοντέλα στη νέα κάσα και παραμένει ένα από τα ωραιότερα. Είναι ένας φόρος τιμής στον Rudolf Caracciola, έναν από τους διασημότερους οδηγούς της Mercedes τη δεκαετία του ’30. Η κλίμακα ταχυμέτρου του έχει λεπτομερή αρίθμηση, μια τολμηρή στιλιστική απόφαση.

Bremont Jaguar Mk II

Η Bremont κατασκευάζει πολλούς χρονογράφους, αλλά τιμώντας την παράδοση, βάζει ταχύμετρο μόνο στα κατεξοχήν αυτοκινητιστικά μοντέλα όπως υποδεικνύει η συνεργασία της με την Jaguar. Το Mk II εμπνέεται από τον πίνακα ταχυτήτων της παλιάς εποχής, ενώ το ταχύμετρο της είναι τυπωμένο στην άκρη του καντράν.

Breitling Navitimer 01

Ένα μοντέλο που κυκλοφορεί από το 1953 και αποτελεί ένα πραγματικά εμβληματικό ρολόι. Αυτό που καταφέρνει η στεφάνη του είναι ότι σου επιτρέπει να μετατρέπεις τα μίλια σε χιλιόμετρα – ή τα ναυτικά μίλια σε κλασσικά μίλια δρόμου εφόσον έχεις καταγράψει την ταχύτητά σου. Στην πορεία, θα μπορείς να μετρήσεις την κατανάλωση βενζίνης και, αν αρχίσεις να βαριέσαι, να αρχίσεις τους δύσκολους πολλαπλασιασμούς.

Tudor Black Bay Chrono

Είχε διχάσει όταν κυκλοφόρησε το 2017, και αυτό γιατί το Black Bay Chrono ήταν η μεταποίηση ενός καταδυτικού ρολογιού σε ένα ρολόι για αγώνες ταχύτητας. Ωστόσο, είναι ένα στοίχημα που πέτυχε – αισθητικά και λειτουργικά – καθώς η Tudor ήξερε τι έχει περισσότερη σημασία. Είναι ιδιαίτερα γοητευτικό αν αναζητάτε σχέδια που θυμίζουν λίγο το Rolex Daytona καθώς έχει κοινά σημεία με το σχέδιο των ’80s.

Christopher Ward C7 Rapide Chronograph Quartz

Αυτό είναι το ρολόι αν ψάχνεις για έναν χρονογράφο κάτω των 1.000 ευρώ. Και πίστεψέ μας, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, διότι συνήθως δείχνουν φθηνά. Σαφέστατα και η κίνηση είναι quartz για να είναι σε αυτήν την τιμή, ωστόσο, αν μπορείς να ζήσετε με αυτό, το σχέδιο είναι ενήλικο και έχει κλασσικό motoring στυλ του ’60 και του ’70 που το κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό.